HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DE BESSEN VAN MAHONIE       UIT DE NATUUR of HET PARK

mahonie plant

De blauwe bessen van mahonie kent vast iedereen als randbegroeiing langs wegen en paden en uit de vele stadsparken , waar deze plant aangeplant is.  De meeste mensen weten niet dat de plant Mahonie heet en zeker niet dat de bessen niet alleen gekookt eetbaar , maar zelfs erg lekker zijn. Mahonie kent men alleen als roodachtige houtsoort ( afkomstig van meerdere bomen vooral uit West-Afrika, familie Meliaceae) , dat een tijd erg populair was, maar mahonie-struik is daar helemaal geen familie van.

De struik (Mahonia aquifolium) draagt het hele jaar blad en kan wel 50 tot 150 cm. hoog worden. Het hoort bij de familie van de berberis-achtigen.  Deze sterke plant komt van oorsprong uit Noord Amerika , maar is hier al lang aangeplant en is op vele plaatsen verwilderd. In verschillende variëteiten nog steeds een geliefde tuinplant. Mahonie heeft geen doornen, maar bloeit wel opvallend in begin van het jaar, van maart tot mei.

bloem mahonie

De bloemen zijn oker geel en verschijnen in dichte trossen. Het blad is donkergroen en de rand ervan heeft spitse doornige punten. De bessen zijn blauwachtig-zwart, zo groot als stevige erwten. Ze hangen aan de plant als een soort mini druiventrossen. In augustus-september zijn ze rijp.

mahonie bessen

De plant bevat giftige alkaloïden in de wortel, de bloemen, bladeren en ook in de pitten van de bessen.

Alleen verwerkt is het vruchtvlees lekker en men moet dan gelijk de pitten verwijderen. ½ kilo bessen van Mahonie levert ongeveer 300cc vruchten pulp op. De bessen bevatten veel vitamine C, maar zijn behoorlijk zuur.

Daarvoor zet men de gewassen bessen net onder water, kookt dit een minuut of vijf op een kleine vlam en passeert dit door een zeef.

Aftreksel van de bast van de wortel in olie wordt uitwendig  medicinaal gebruikt bij  Psoriasis. Alleen op advies van een arts gebruiken.

GEBRUIK

De bessen, maar wel zonder de zaden.

Sommigen gebruiken ook de bloemen, maar ook die bevatten in lichte mate dezelfde giftige alkaloïde. Dus dit gebruik raad ik af.

RECEPT

  • 1 kilo rijpe mahoniebessen
  • 1 liter appelsap
  • ½ kilo geleisuiker

Was de bessen, zet ze op met zoveel water dat ze net onder staan. Kook alles op een zacht vuur maximaal  5 minuten. Wrijf de massa door een zeef met een houten lepel.

mahonie bessen door de zeef Gooi de pitten weg.

Vermeng de pulp met 1 liter appelsap. Breng aan de kook en laat de massa op een zacht vuur 10 minuten inkoken ( eventueel de schuimer af scheppen).

Voeg de geisuiker erbij , nogmaals tot de kook brengen en gelijk in schone afsluitbare jampotten doen. Bij het afkoelen na 15 minuten 10 minuten op zijn kop zetten. Helemaal laten afkoelen en van een etiket voorzien. mahonie gelei

De gelei is lekker door appeltaart en andere appelgerechten ( zoals appelmoes).  Ook voor sauzen ( wild, vlees en vis) past de gelei erg goed.

Natuurlijk kan men de gelei gewoon als broodbeleg gebruiken.

mahonie besgelei

PRACHTIG DIE NATUUR, OOK VOOR MENSEN : NEDERLANDS DIS

mahonie tekening

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>