
Kippenbouillon is een basis-ingrediënt voor heel veel traditionele gerechten. Hield men vroeger zelf kippen, dan werden oudere kippen, zeker als ze van de leg waren gebruikt om bouillon van te trekken. Het gekookte vlees werd dan vaak apart verwerkt tot salades, ragout of kroketten.
KIPPENBOUILLON VAN EEN SOEPKIP ( dus vaak een oude leg-hen)GETROKKEN
Nodig
- 3 liter water
- 1 soepkip van minimaal 1 ½ kilo
- Stukje foelie
- 3 peperkorrels gekneusd
- 1 laurierblad
- Stukje prei
- Stukje winterwortel
- Eventueel een ui ( in kwarten)
- Paar takjes peterselie
- Zout
Was de kip zorgvuldig van binnen en van buiten. Breng de kip met het water en wat zout langzaam aan de kook komen. Laat alles zeker drie uur doorkoken. Voeg dan alle groentes en kruiden toe en laat dit geheel nog eens zeker 45 minuten zachtjes koken. Schep de kip uit de pan.
Zeef de bouillon. Laat de bouillon helemaal afkoelen. Schep dan het kippenvet zorgvuldig van de bouillon. Als je de bouillon eerst in de koelkast zet gaat dat vrij eenvoudig. Verwarm vervolgens de ontvette bouillon weer, tot het weer gewoon een bouillon is en zeef het door een keukendoek.
KIPPENBOUILLON VAN VLEUGELTJES EN KIPPENPOTEN
- ½ kilo kippenpoot
- ¼ kilo vleugeltjes
- Zout
- 2 stukjes foelie
- 6 gekneusde of gemalen peperkorrels
- Laurier
- Wat wortel, prei en ui
- Peterselie en selderie ( eventueel wat lavas)
Zet de vleugeltjes op met 1 ¼ liter water, wat zout en alle kruiden ( en eventueel de lavas). Breng aan de kook en zet vuur gelijk lager. Schep de schuim van de bouillon. Voeg nu de kippenpoten toe en laat alles op een laag vuur met de deksel erop 2 tot 3 uur trekken. Zeef de bouillon en haal het vlees van de botten.
Wil men nu heldere kippensoep maken breng je de bouillon met fijngesneden kippenvlees weer aan de kook, voeg wat fijne vermicelli toe en eventueel een ontvelde tomaat in kleine stukjes en kook alles zodat de vermicelli gaar wordt. Op smaak brengen met peper en zout en op het laatst wat fijngehakte peterselie erover. Men kan natuurlijk ook meerdere groentes fijngesneden op het laatst met de vermicelli laten meekoken: wortel, prei, ui.
Ook kan men als men een hele kip aanbraden heeft, na de maaltijd met deze gebakken kip de botjes en alle andere overgebleven delen van de kip met ruim water en foelie met wat groentes tot een lekkere bouillon aftrekken.
Gemaakt van groente afsnijdsels: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
NEDERLANDS DIS ook voor vele basistechnieken voor de traditionele keuken