HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TUINHIBISCUS UIT (DE NATUUR soms verwilderd OF) JE TUIN     

WITTE TUIN-HIBISCUS

WITTE TUIN-HIBISCUS

Als wij hier een koude en natte zomer hebben, dan gaan tuin-hibiscus planten niet bloeien, want voor die tijd vallen de knoppen er dan af. Gelukkig zijn dit jaar in meeste tuinen weer planten aan het bloeien of ontwikkelen weer royaal bloemknoppen. Dus als we nu een niet nog niet een te natte periode  krijgen zullen ze zeker gaan bloeien.  De TUIN-HIBISCUS is een veel voorkomende plant die oorspronkelijk uit Azië in het gebied in en rond Korea groeide. Het is een wintervaste plant, die het goed doet in ons klimaat. Het behoort tot de kaasjeskruidfamilie, die meerdere eetbare planten kent, als natuurlijk klein en groot kaasjeskruid zelf, maar  ook de stokroos. Het is al heel lang geleden hier ingevoerd, het eerst in Engeland. Maar ook verwilderd kan men hem overal aantreffen.

In huis hebben we in België en Nederland ook een hibiscus-soort vaak als kamerplant staan, die we Chinese Roos noemen. Deze heeft meestal grote enkelvoudige , zeer kleurrijke bloemen.

TE GEBRUIKEN

Van de tuinhibiscus is zowel het jonge blad rauw als gestoofd lekker en kunnen de bloemen zowel rauw als verwerkt gegeten worden. De wortels zijn zelfs eetbaar, maar als bron van koolhydraten hebben ze weinig smaak.

Jonge uitloper Tuinhibiscus

Jonge uitloper van de tuinhibiscus

Tuinhibiscus kan uitgroeien tot stevige struiken die wel 2 meter omvang kunnen hebben en wel 3 meter hoog. Maar ook als je ze snoeit komen ze tot bloei, want ze bloeien bij de bovenste bladeren van de jongste scheuten. De  bladverliezende plant heeft vrij grote, ovale drie lobbige bladeren. De jonge bladeren zijn appelgroen, maar ze worden snel donkerder groen. Ze bestaan in een heleboel verschillende soorten met enkele en dubbele bloemen in vele kleuren als wit, roze, blauw, paars en licht tot heel donker rood. Ze bloeien van augustus tot diep in de herfst,  de laatste jaren zelfs tot in begin november.

Tuinhibiscus heeft ook een medicinale werking. Vooral de bast wordt onder andere gebruikt voor vele middelen zoals bij de bestrijding van diarree, dysenterie en pijn.

Wil je meer weten over andere planten uit deze familie- stokroos: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-stokroos/salade met stokroos

En kaasjeskruid:  https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-kaasjeskruid/

kaasjeskruid

 

Alle recepten voor kaasjes kruid en stokroos zijn ook voor tuinhibiscus te gebruiken.

EEN RECEPT MET TUINHIBISCUS:

DIPSAUS MET TUINHIBISCUS

 • 1 grote of 2 kleine uien
 • Wat olie
 • ½ kilo jonge blaadjes aan uitlopers van de tuin-hibiscus
 • ( pluk ze net boven de bloemknoppen, als die er aan zitten)
 • Klont boter
 • 5 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1 eetlepel koriander
 • Zout en peper

Smoor de fijngesneden ui aan in de olie, voeg na 10 minuten zachtjes stovende fijngesneden blaadjes  erbij. En stoof alles nog wat verder door tot het een soort puree is geworden.

Smelt in een andere pan de boter, smoor daarin de knoflook zacht met de komijn en koriander, die je vooraf in een vijzel wat fijner hebt gewreven.

Meng de inhoud van beide panen bij elkaar en maak het eventueel nog wat fijner met een blender of staafmixer. Is de saus te dik, kan men er wat goede  olijfolie door mengen.

saus met tuinhibiscusblad

Maak het op smaak met zout en peper. Serveer de puree lauw of afgekoeld.

 • Strooi er bij het serveren wat bloemblaadjes van de tuinhibiscus over.
 • Ideaal als snack of voorgerecht met vers brood, garnalen, rauwe zalm of tonijn in blokjes gesneden en rauwe groentes.

 

TUINHIBISCUS: IDEAAL VOOR EEN EETTUIN   *  NEDERLANDS DIS

TUIN HIBISCUS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>