HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MEIDOORN-BLAD in de salade Uit de NATUUR of je TUIN

meidoorn weris

Meidoorn is een doornige, middelgrote heester of kleine boom. Kan wel 10 meter hoog worden, maar wordt meestal door snoeien klein gehouden en werd vroeger vaak als heg rond weides geplaatst.  Bladeren zijn veerspletig tot veerdelig gezaagd. Bloemen in schermvormige trossen, wit en ruiken lekker ( sommigen vinden de geur te bedwelmend).  Draagt hel rode vruchten, rijp eind september, begin oktober. De bessen smaken zuurzoet en zijn erg melig. Voor keukengebruik moeten ze echt rijp zijn.  Men vindt meidoorn in tuinen, bossen, heggen en in vele parken. Ze houden van vochtige leemhoudende grond.

Bij de bladeren en bloemknoppen van meidoorn, moet je nooit op smaak maken met een sterke of uitgesproken kruiden en specerijen. De combinatie werkt vaak vreemd en het gerecht is dan niet echt smakelijk. Knoflook, daslook en bieslook en andere lookachtige passen , net als rode biet wel erg goed bij meidoornblad.

DSC03435

Meidoorn past erg goed in een salade als kruid bij rode biet, gebruik dan geen andere kruiden.

Simpele Meidoorn-bietensalade:

  • 1 kopje meidoornblad en knop
  • 1 rode biet (gekookt in blokjes)
  • 3 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel appelazijn
  • Zout en peper

Was het blad en de knoppen van de meidoorn. Haal de houtige steeltjes eraf, .Snij of knip het fijn. Meng met de blokjes of schijfjes gekookte biet. Dan niet te veel olie en azijn erbij. Op smaak met peper en zout.

Zelf vinden wij een uitgebreide salade van haring met biet een aardappel erg lekker, ook hier geeft een ruime handvol meidoorn toppen en blaadjes iets extra’s en maakt er iet bijzonders van.bietensalade met meidoorn

AARDAPPELSALADE MET MEIDOORN

  • 4 aardappels (vastkokend)
  • Kopje meidoornblad ( geplukt voor de bloei)
  • Wat groentebouillon of water met zeezout
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel zoete mosterd
  • 1 eetlepel olie
  • Wat citroensap
  • Peper en zout
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 2 blaadjes daslook of wat bieslook sprieten

Schil de aardappel, snij deze in blokjes van 4 bij 4 mm. Zet de aardappel op in groentebouillon of water met wat zout. Kook de blokjes gaar in ongeveer 12 minuten. Maak intussen een dressing van alle ingrediënten. Giet de aardappels af en meng ze nog heet door de dressing. Laat de aardappelsalade rustig afkoelen en de smakken doortrekken. Heerlijk als lunch.aardappelsalade

MEIDOORN EN HARING

Haringsla was bij ons thuis een traditioneel gerecht. Het werd onder andere bij oud en nieuw gegeten. Haring zelf is een vette vis die rijk is aan goede vetzuren. Vers gekochte haring kan slechts kort, maximaal een dag, in de koelkast bewaard worden.

De meest traditionele haring in Nederland en een echte Nederlandse lekkernij is Maatjesharing of Hollandse Nieuwe, daarnaast wordt haring op zeer veel verschillende manier gegeten, zout of zuur ingelegd, gebakken, gerookt maar ook bij voorbeeld als rolmops.

haring echte

Haringsalade volgens recept uit mijn familie

Voor deze haringsla werden zoute of gemarineerde haringen  ( zoute haringen, die bij ons werden gefileerd en met veel kruiden en uienringen in een Keulse pot onder een azijnoplossing langer houdbaarder werden gemaakt) gebruikt.

  • 6 grote gekookte aardappels
  • 1 ui (gesnipperd)
  • paar zure augurkjes
  • 6 kappertjes
  • 2 gekookte bieten in dobbelsteentjes
  • 1 zoetzure appel
  • Olie en azijn
  • 1 hard gekookt ei ( in plakjes)
  • Het hart ( binnenste) van een krop sla
  • Suiker, peper en zout
  • 4 zoute of gemarineerde haringen in kleine reepjes
  • Ruime handvol meidoornblad en toppen

Sla losscheuren, wassen en verdelen over een slakom.

Meng apart de aardappel in kleine blokjes, de biet, de ui, de appel in fijne blikjes, de augurkjes in dunne plakjes, de kappertjes door elkaar. Dan de dressing van1 eetlepel olie en 1 theelepel azijn erbij. Naar smaak eventueel wat suiker, peper en zout. Was de meidoornbladeren en topjes. Haal de houtige stukjes eraf en snij ze fijn, maar houdt een aantal mooie hele bladeren van de meidoorn achter. Als laatste de fijngesneden meidoorn en de plakjes ei er door verdelen. Over de slablaadjes leggen en garneren met de haring in kleine reepjes gesneden. Als laatste de mooie meidoorn blaadjes er over strooien.DSC03448

Vers wit brood  past hier echt bij.

Periode

Blad voor de bloei:maart, begin april.  Jongblad heeft een nootachtige smaak. Vruchten september / oktober

meidoorn bessen

 

Te gebruiken: * Vruchten voor gemengde gelei of compotes.  * Thee getrokken van het blad, samen met bijvoorbeeld linde, pepermunt. * Blad in groentegerechten en salades.

kruidentheeVan de thee van gedroogde bladeren wordt gezegd dat het goed voor het hart en bloeddrukverlagend is. Gebruik een theelepel droog blad op 1 liter kokend water. Thee getrokken van vers blad samen met bijvoorbeeld linde of citroen smaakt erg lekker.

BOMEN MET EETBARE BLADEREN en BESSEN – NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

 

 

 

4 Responses to “MEIDOORN-BLAD in de salade Uit de NATUUR of je TUIN”

  1. […] Info over meidoorn en gerechten die je ermee kunt maken. […]

  2. […] op dit recept heb ik vandaag voor het eerst een gerecht klaargemaakt met meidoornblad. Dat je meidoorn kunt eten […]

    1. admin schreef:

      Best lekker toch meidoorn

  3. […] Meidoorn Blad In De Salade Uit De Natuur Of Je Tuin Het ideen Credit img […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>