HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ROZENBOTTEL-SIROOP & JAM UIT DE NATUUR OF JE TUIN

hondsroos

hondsroos

Er staan genoeg rozen,die mooie rozenbottels dragen. Jammer genoeg ook vaak langs wegen. Dus als je rozen met bottels niet langs een weg vindt is dat de ideale plek om rozenbottels te verzamelen. Vaak staan ze wel langs afgesloten wegen en fietspaden.

rozenbottels

rozenbottels

Het is voor de smaak en de hoeveelheid suiker in de rozenbottel slim om ze eerst een paar dagen in de diepvries te leggen of ze pas te plukken als er nachtvorst geweest is. Oogsten van oktober tot december.

De in Nederland in het wild van nature voorkomende viltroos hoort echter tot de zeldzaam voorkomende planten, dus daarvan liefst geen rozenbottels verzamelen. Behalve als je er gezameld om elders uit te zaaien. Maar hondsrozen en andere bottelvormende rozen die op veel plekken zijn aangeplant, kunnen voldoende rozenbottels leveren.Scan0088

 

Het verwerken van rozenbottel is altijd veel werk, maar als je de smaak ervan lekker vindt , is het zeker de moeite waard. En het levert bovendien ook gezonde producten op. Gebruik het liefst wel handschoenen als je rozenbottels verwerkt , want veel mensen reageren allergisch op de aanraking met de haren van de rozenbottel.

rozenbottels

KRUIDENTHEE

Schoongemaakte en onthaarde rozenbottels kan men goed drogen. Het duurt wel even voor ze echt droog zijn, maar daarna kan men ze in een potje lang goed houden. Een paar gedroogde vruchthulzen in een thee-ei of los overgoten met kokend water, levert een lekkere kruidenthee op.

rozenbottel-thee-kruidenthee

 

ROZENBOTTELSIROOP

Altijd eerst de steeltjes van de bottels snijden. Trek handschoenen aan en verwijder ze veel mogelijk de haren , spoel ze af onder koud water. Voor siroop hakt men ze fijn en zet de rozenbottels op met water. Op 1/2 kilo rozenbottels ongeveer 1 liter water. Aan de kook brengen, vuur uit en 15 minuten laten staan. Dan in een zeef. Rustig laten uitlekken. De pulp dan weer opzetten met 1/2 liter water.  Nu10 minuten tegen de kook aan laten aftrekken. Weer in  de zeef. Het vocht na wat persen en zo (men kan ze ook rustig laten uit druppen) i Inkoken. Dan per liter ¼ kilo rietsuiker erbij en een paar korrels zout. Aan de kook brengen en al roerend 4 minuten inkoken. Dan warm in potten of flessen doen en goed afsluiten. Sommige mensen pasteuriseren de siroop.

rozenbottelsiroop 1

 

 • Zelf voeg ik soms een kopje koude zwarte thee en de sap van een halve citroen erbij. Dit verhoogt de smaak.

 

ROZENBOTTELJAM

Ook voor jam ontpit men beter altijd de rozenbottels en verwijdert men ook de haren.  ( Wel ook nu met rubber werkhandschoenen aan, want de haren geven stevige rode uitslag)  Dan goed wassen en met kokend water opzetten. Dus in feite kook je alleen de  hulzen van de rozenbottels. Je brengt daarbij de rozenbottels met water langzaam weer tot de kook.rozenbotteljam 2 De inhoud in een zeef laten uitlekken. Het vocht uiteraard opvangen. Per 1/2 kilo schone rozenbottels maak je een siroop van 1/8 liter kookwater en  ½ kilo rietsuiker. Dat giet je over de vruchten. Laat alles afgedekt zeker een nacht staan. De volgende dag breng je de stroop ( dus zeven) weer aan de kook, en giet je weer afgekoeld over de vruchten. Dit zelfde doe je weer de volgende dag. Dan dus nu op de vierde of vijfde dag het geheel aan de kook brengen en in jampotten doen.

Veel werk, maar ook veel smaak.

rozenbotteljam op brood

 

 • Ook nu kan men voor een intensere smaak zowel citroensap als een kopje zwarte thee in het begin door het kookwater mengen.rozenbotteljam

 

 

MOOIE & LEKKERE BOTTELS : NEDERLANDS DIS

rozenbottels 1

2 Responses to “ROZENBOTTEL-SIROOP & JAM UIT DE NATUUR OF JE TUIN”

 1. Ruth Deleij schreef:

  Goedemorgen,

  Als ik zoek op rozebottel bij een plantenleverancier,
  dan weet ik nooit welke ik het best kan nemen. Misschien kan je mij daar meer over vertellen?
  Hartelijke groet,
  Ruth

  1. admin schreef:

   Dag Ruth,

   Rozen hebben in het algemeen het nadeel dat het in een tuin ziektes van andere planten naar zich toetrekt. Daarom plantte men vroeger in wijngaarden aan de eind van een rij wijnstokken altijd een roos.
   Maar welke rozen soort:
   Voor alleen rozenblaadjes en rozengeur zou ik de apothekersroos planten. Rosa Gallica.
   Voor rozenblaadjes en bottels samen de egalantier rosa rubiginosa.
   Voor bottels als eerste de bottelroos ( rosa rugosa) dat is een stevige struikroos.
   Maar ook de Viltroos geeft heerlijke bottels ( in de wild is deze beschermd)
   en natuurlijk is ook de Hondsroos geschikt, zeker ook als je een beschermende heg met rozen wil aanleggen ( Rosa Canina)

   En alle samen als je een echte ouderwets rozentuin wenst.

   groet en succes met de rozen,
   paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>