De Stokroos tweejarige plant uit de Kaasjeskruidfamilie. Tot dezelfde familie behoren natuurlijk kaasjeskruid zelf, maar ook Linde en hibiscus. Oorspronkelijk komt de stokroos waarschijnlijk uit Centraal-Azië. De zijderoute heeft grote invloed gehad op de verspreiding van deze plant, zowel in oostelijke als in westelijke richting.
Vooral in Angelsaksische landen is stokroos (Alcea Rosea ) erg populair geworden. In Nederland en Vlaanderen is de plant veel minder aangeslagen. Toch vindt men de plant veel bij huizen in het buitengebied en vandaar heeft de plant zich ook verwilderd. Het zaait zichzelf erg gemakkelijk uit en ziet er zeker bloeiend erg aantrekkelijk uit.
Bij archeologische onderzoekingen is in rotsgraven van ruim 6000 jaar geleden de bloem als grafgift aangetroffen.
De stokroos hoort bij de cottage-tuin. Het is een hoog uitgroeiende plant met handlobbige bladeren. De stengels, bladeren en knoppen zijn fijn behaard. Stokroos bloeit in vele kleuren in enkelvoudige bloemen van juni tot eind september, als de plant maar op een zonnige plek staat. Na de bloei verschijnen de kaasvormige zaaddoos van de stokroos, die volzitten met enkelvoudige zaadjes.
EETBAAR
Van de bloemen zet men thee. Zelf meng ik de bloemen met andere planten en bloemen uit mijn tuin of de natuur en voeg eigenlijk altijd of citroen/ of sinaasappelschil er aan toe. (Ik vind dat deze toevoeging de smaak een stuk bijzonderder maakt ). Soms voeg ik simpel wat citroensap bij een thee van enkel bloemen getrokken.
De bloemblaadjes gebruikt men in een kleurrijke salade.
In beide gevallen haal ik de bloemblaadjes van de bloem en gebruik alleen deze bloemblaadjes. Ook als ik de bloemen droog gebruik ik ook alleen de bloemblaadjes.
Bloemen om de drogen verzamel ik op een droge zonnige dag in de morgen als de dauw al verdwenen is. Drogen is vrij simpel. Leg de bloemblaadjes op een rooster op een goed geventileerde plek , niet in de zon.
De jonge bladeren kunnen gestoofd als spinazie of zevenblad gegeten worden.
De bloemknoppen kunnen eenvoudig met wat peper en zout uit de molen in wat boter worden gestoofd. De wortels worden in traditionele geneeswijzen gebruikt voor kompressen maar kunnen ook in dunnen schijfjes gekookt worden en in plaats van aardappel gebruikt worden.
( ter informatie gele stokroos heet ook en levert okra!)
SALADE MET STOKROZEN
- 1 krop botersla
- Eventueel andere slasoorten
- Kopje bloemblaadjes in vele kleuren van de stokroos. ( haal wel de bloemblaadjes van de bloemen en was ze voorzichtig en droog de bloemblaadjes op keukenpapier)
- 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 3 eetlepels maagdelijke olijfolie, druivenpit olie o.i.d.
- Wat honing
- ½ sjalotje gesnipperd
- Peper en zout uit de molen
Meng de sla ( in kleine stukjes) met de dressing van olie, azijn of citroensap, de honing, de fijngesneden sjalot en peper & zout. En strooi de bloemblaadjes over de salade.
- Eventueel kan men wat zoete mosterd aan de dressing toevoegen.
In plaats van de stokroosknoppen de smoren in wat boter, kan men de bloemknoppen ook kort blancheren.
SALADE VAN STOKROOSKNOPPEN
Pluk de bloemknoppen in de ochtend net voor ze open gaan springen.
Nodig
- 1 kop bloemknoppen
- 1 beker groente bouillon
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ½ theelepel citroen- of sinaasappelsap
- Peper en zout
Was de knoppen en zet ze op met de groente bouillon. Als de bouillon kookt laat de knoppen met de deksel op de pan zachtjes 3 minuten koken. In een vergiet ( bewaar de bouillon voor een saus voor bij de vis) laten uitlekken.
Nog warm in de dressing van olie en sap leggen en naar smaak peper en zout erover. Laat de knoppen afgedekt zeker een uur afkoelen en de smaak doortrekken.
Apart als sla of als garnituur/aankleding bij een gemengde “wilde” groene salade.
Zelf eet ik dit graag met gepocheerde zalm of forel met een saus gemaakt op basis vaneen roux met de bouillon van de stokroosknopen, wat roze peper en room.
STOKROOSTHEE
Voor de thee droog ik vaak de bloemen op kleur apart en bewaar ze ook in aparte glazen potjes. Men kan zo verschillende kleuren thee maken. Citroen, limoen of sinaasappelsap vind ik lekker bij deze thee en vaak ook een weinig zachte bloemen-honing.
Mooi in de tuin & HEERLIJK IN DE THEE : NEDERLANDS DIS
Geweldig om dit te lezen!Ga door met publiceren s.v.p.
Mooie recepten ik vul de bloemen met een cashewcreme net als courgette bloemen
Maar hier worden nog meer mogelijkheden om schreven
wat is de vraag of suggestie……TANYA