ZACHTE BROODJES
Volgens mij tegenwoordig het meest verkochte brood naast de gewone broden in de supermarkt. Er wordt met zakken broodjes vaak gestunt, maar als je ze een keer bij een echte bakker hebt gekocht of ze zelf hebt gemaakt lust je bijna de broodjes uit de supermarkt niet meer.
ZACHTE BROODJES
Nodig
- ½ kilo tarwebloem of speltbloem
- 1/4 liter vocht ( melk of half melk half water)
- 30 gram roomboter
- 1 groot ei of 2 kleine eieren
- 1 theelepel suiker
- 25 gram verse gist of 1 zakje droge gist
- 8 gram zeezout
- Wat olie
- 1 afgestreken eetlepel suiker
Maak een giststarter. Een kopje lauwe melk en-of water mengen met wat bloem, de theelepel suiker en de gist. Laat lauwwarm staan tot het licht gaat bruisen. Zeef de bloem in een deegkom. Strooi de zout langs de rand, voeg dan de giststarter in het midden erbij. Vermeng dat met de bloem en voeg al knedend de rest van de vloeistof erbij. Voeg als laatste de afgestreken eetlepel suiker en de bijna gesmolten boter en een losgeslagen ei (of de helft van een groot ei) erbij. Kneed zolang totdat er een soepel deeg is ontstaan, die van de kom loslaat.
Blijft het deeg plakken voeg dan nog wat bloem erbij, Is het te droog dan wat lauwe melk.
Zet het deeg in een afgedekte deegkom op een tochtvrije lauwwarme plek zeker een uur weg.
Na die tijd moet het deeg zeker in grootte verdubbeld zijn. Kneed dan het deeg nogmaals door en verdeel het in porties van ongeveer 55 gram. Zelf weeg ik nooit maar verdeel ik het deeg door midden, dan dit weer doormidden, en nog een keer etc. tot dat ik 16 stukjes heb. Neem een bakplaat of beter twee bedekt met bakpapier en licht bestreken met olie. Vorm de broodjes – ovaal , gevlochten, slakkenhuis. Leg ze naast elkaar op de bakplaat. Bedek het weer met een keukendoek en laat ze weer zeker op een lauwwarme plek nog een kwartier na-rijzen. Verwarm de oven voor op 275 °C. Bestrijk de broodjes aan de bovenkant met een dun laagje los geklopt ei. Bak de broodjes af in afnemende warmte ( zet daarvoor de oven als je de broodjes in de oven doet, terug op 200°C). Niet te lang, ze moeten licht bruin uit de oven. Baktijd maximaal 10 tot 12 minuten. Af laten koelen op een rooster.
- Sommigen bakken zachte broodjes in een veel koudere oven op 190 °C. Dan moeten ze zeker 17 minuten in de oven.
- Vaak plaats men een bak met kokend water in de oven om een voldoende vochtige warmte te hebben bij het bakken. Bij een gasgestookte oven is dat niet nodig.
- Gebruik het liefst biologisch meel en bloem. Er is vast een echte molen bij je in de buurt, waar je vers gemalen meel kunt kopen. Neem bij voorkeur of spelt of half spelt half tarwe, maar ook Franse of Amerikaanse tarwe geven een goed resultaat.
- Er stonden al veel meer broodsoorten op Nederlands Dis. Wat dacht je van echt witbrood: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-een-echte-bakker-witbrood/ of krol : https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/sinterklaas-krol-anijsbroodje-uit-noord-brabant/.
- Maar ook notenbrood: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/de-noten-in-je-brood/.
Een reden te meer om zelf aan de hang te gaan. Zelf brood bakken is leuk en heel lekker.
ALLE BRODEN : NEDERLANDS DIS
Ziet er lekker uit!
als ik broodjes in de oven verwarm blijven ze altijd aan de plaat hangen
beste Etienne
ik gebruik altijd bakpapier of mat
olie altijd bakplaat en papier in.
En strooi soms fijn gemaen zemelen of griesmeel erop.
Dat blijven de broodjes bijna nooit plakken.
succes
paul hoftijzer