Het volgende ouderwetse recept voor vloerwitbrood werd vroeger door bakkers gebruikt, toen men nog brood in houtovens bakte. De voorbereiding ervoor kost niet meer werk, maar je moet gewoon eerder beginnen. Maar in een gasoven of zelfs een elektrische oven gaat het ook goed ( maar verkoop je broodbakmachine!).
PLAT WITBROOD ( op de vloer gebakken)
Nodig:
- 1/3 liter koud water
- 500 gram bloem ( gezeefd)
- 1 zakje droge gist of 20 gram verse gist
- 2 eetlepel melk,
- 2 eetlepel olijfolie ( goede ) of traditioneel raapolie
- snufje zeezout
- 1 theelepel suiker
- Bloem om te bestuiven
( eventueel: grof zeezout)
Maak een dag of avond van te voren het deeg.
Doe water ( koud) in een kom, voeg gist en suiker toe.
Met een mixer kloppen en voeg langzaam bloem toe , telkens 50 gram en daarna een minuut of twee telkens kloppen (duurt lang). Aan het eind de zout samen met de laatste bloem toevoegen.
Als water alle bloem heeft opgenomen, beslag koud wegzetten ( kelder of iets dergelijks, niet in de koelkast), afgedekt met doek.
De volgende dag
Kneed of roer het deeg door en voeg olie en melk toe (en als je luxe over de grens wil doen eventuele toevoegingen als gesneden zwarte olijven, provinciaalse kruiden, venkelzaad)
Deeg blijft nat en plakkerig, geen extra bloem toevoegen!!
Verdeel met spatel deeg in twee hopen op met bloem royaal bestrooid bakblik, niet hoger dan ongeveer 2 cm. Deeg licht bestuiven met bloem. Met doek bedekken. Zeker een uur bij kamertemperatuur laten rijzen,
Bakken Dan oven op 220 graden en brood ( eventueel met grof zout bestrooien) in 25 tot 30 minuten afbakken.
Brood moet goed klinken als je erop tikt. Laat brood zeker tien minuten afkoelen.
Wil je lekkere kleine broodjes snel klaarbakken, maak dan echte kadetjes:
https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-kadetjes/
ALLE BROODRECEPTEN: NEDERLANDS DIS