HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MAAK ZELF GIST of DESEM

GIST (DESEM) VOOR BROOD & GEBAK ZELF MAKEN    uit de serie BASISTECHNIEKEN

Verse gist

Verse gist

Gist kan men natuurlijk kopen. In de vorm van verse gist in blokjes verpakt of in de vorm van gedroogde gist.

bio gedroogde gist Deze gist komt allebei uit bedrijven die gist maken, maar wat er precies voor grondstoffen, toevoegingen en processen gebruikt wordt blijft een beetje de vraag. Bak je regelmatig brood, dan kan je je eigen gistcultuur/desem ontwikkelen. Deze blijft erg lang goed en je weet precies wat je er voor hebt gebruikt. Ik zou wel aanraden als je er voor kiest dit zelf te gaan maken ook er ook voor te kiezen zowel biologische appels als biologisch meel te gebruiken. Koop de bloem het liefst gelijk bij de molen. En dan wel een ouderwetse molen die met stenen lngzaam het graan maalt. Wordt er in je buurt biologische spelt geteeld, zou ik dat graan hiervoor gebruiken. Zowel met meel als bloem kan men een goede desem/gist cultuur maken. Zelfs gebruik ik vaak een grof uitgezeefde soort speltbloem, vergelijkbaar met lemairemeel bij tarwe.

Gebruik alleen biologisch appels, waarvan ook de schil niet behandeld is.

( Gebruik de rest van de appels ook vers, maak er appelmoes mee of bak een appeltaart of weck ze in schijven om altijd appelschijven voor appeltaart te hebben).

ZELF GIST of DESEM MAKEN

( maar dit is dus geen zuurdesem, dat geeft een ander rijsproces )

Neem inmaakpotjes met deksel

Gebruik 1 appel voor 1 potje.

Alles op kamertemperatuur. Water lauw.

NODIG

1 Appel , Bloem – 200 gram, Water- 150 ml
appel-schillen

Appel schillen, schil in potje doen. Bloem en water mengen. Ook in het potje doen. Vermengen. Potje sluiten. Zeker een maand op kamertemperatuur wegzetten.

Na een maand appelschil verwijderen. Elke dag wat bloem en water toevoegen tot pot vol is ( per keer bijvoorbeeld 50 gram bloem en 35 cc water( lauw) .gist cultuur

Men kan voor elke keer bakken er wat gist uithalen en de inhoud van het potje aanvullen met 50 gram bloem gemengd met 35 cc lauw water ( dit werkt zelfs als het potje vrijwel leeg is, alleen nooit wassen!, maar aanvullen).

desem gist in weckglas

 

Na lange tijd doorfermenteren wordt de gist steeds beter. Men met een cultuur wel 5 jaar doorgaan.

 

Zoveel potten met gist opzetten als men gewoon gebruikt.

Richtlijn 1 pot per persoon, als je alle brood zelf bakt.

PAS OP:  Het recept is gemaakt voor gemiddeld ( zelf gemalen) gedroogd meel. Is je meel wat droger moet men meer water toevoegen en wordt het een te dun papje iets minder.

Gebruik net zoveel van deze gist als men  normaal aan gekochte verse gist gebruikt, dus drie keer zoveel als gedroogde gist.

 

BASIS TECHNIEKEN VOOR DE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

broodbakoven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>