GIST (DESEM) VOOR BROOD & GEBAK ZELF MAKEN uit de serie BASISTECHNIEKEN
Gist kan men natuurlijk kopen. In de vorm van verse gist in blokjes verpakt of in de vorm van gedroogde gist.
Deze gist komt allebei uit bedrijven die gist maken, maar wat er precies voor grondstoffen, toevoegingen en processen gebruikt wordt blijft een beetje de vraag. Bak je regelmatig brood, dan kan je je eigen gistcultuur/desem ontwikkelen. Deze blijft erg lang goed en je weet precies wat je er voor hebt gebruikt. Ik zou wel aanraden als je er voor kiest dit zelf te gaan maken ook er ook voor te kiezen zowel biologische appels als biologisch meel te gebruiken. Koop de bloem het liefst gelijk bij de molen. En dan wel een ouderwetse molen die met stenen lngzaam het graan maalt. Wordt er in je buurt biologische spelt geteeld, zou ik dat graan hiervoor gebruiken. Zowel met meel als bloem kan men een goede desem/gist cultuur maken. Zelfs gebruik ik vaak een grof uitgezeefde soort speltbloem, vergelijkbaar met lemairemeel bij tarwe.
Gebruik alleen biologisch appels, waarvan ook de schil niet behandeld is.
( Gebruik de rest van de appels ook vers, maak er appelmoes mee of bak een appeltaart of weck ze in schijven om altijd appelschijven voor appeltaart te hebben).
ZELF GIST of DESEM MAKEN
( maar dit is dus geen zuurdesem, dat geeft een ander rijsproces )
Neem inmaakpotjes met deksel
Gebruik 1 appel voor 1 potje.
Alles op kamertemperatuur. Water lauw.
NODIG
1 Appel , Bloem – 200 gram, Water- 150 ml
Appel schillen, schil in potje doen. Bloem en water mengen. Ook in het potje doen. Vermengen. Potje sluiten. Zeker een maand op kamertemperatuur wegzetten.
Na een maand appelschil verwijderen. Elke dag wat bloem en water toevoegen tot pot vol is ( per keer bijvoorbeeld 50 gram bloem en 35 cc water( lauw) .
Men kan voor elke keer bakken er wat gist uithalen en de inhoud van het potje aanvullen met 50 gram bloem gemengd met 35 cc lauw water ( dit werkt zelfs als het potje vrijwel leeg is, alleen nooit wassen!, maar aanvullen).
Na lange tijd doorfermenteren wordt de gist steeds beter. Men met een cultuur wel 5 jaar doorgaan.
Zoveel potten met gist opzetten als men gewoon gebruikt.
Richtlijn 1 pot per persoon, als je alle brood zelf bakt.
PAS OP: Het recept is gemaakt voor gemiddeld ( zelf gemalen) gedroogd meel. Is je meel wat droger moet men meer water toevoegen en wordt het een te dun papje iets minder.
Gebruik net zoveel van deze gist als men normaal aan gekochte verse gist gebruikt, dus drie keer zoveel als gedroogde gist.