HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEVULDE KOEKEN / RONDO /KANO echt TRADITIONEEL GEBAK

EEN GEVULDE KOEK VOOR BIJ DE KOFFIE, THEE OF WARME CHOCOLADEMELK

Typerender Nederlands kan het eigenlijk niet. Deze koeken worden ook alleen in Nederland gemaakt. Het bestaat uit boterdeeg met ertussen meestal amandelspijs. Bovenop wordt dan een halve amandel gestoken en de bovenzijde wordt afgestreken met losgeklopt ei.

In het geval van een gevulde koek is deze rond meestal ongeveer 10 centimeter en is vastgedrukt langs de rand. Een rondo wordt in een ronde ring met boter ingesmeerd gebakken, de kano in een ovale vorm.kano Daardoor zijn deze twee ook hoger dan een gevulde koek. De Rondo wordt ook wel Amsterdammertje genoemd. Ook de gevulde koek heeft plaatselijk andere namen: het wordt vulkoek in Salland, delen van Brabant en Noord Holland genoemd. In het zuiden van ons land heet de gevulde koek ook Gevulde Herenkoek of Gevuld Heertje.  In een oud Nederlands koekschrift vond ik recepten voor gevulde koeken.rondo 2

Maar naast met amandelspijs, stonden daar variaties voor de vulling bij,  met appelmoes  of gembersnippers in kruidige kruidenstroop.

gevulde koekenHOLLANDSCHE GEVULDE HEERTJES

 

 

 

 

 

Nodig voor het deeg:

 • 300 gram tarwebloem
 • Wat zout
 • 200 gram niet te zachte boter
 • 150 gram witte ( of licht gele) basterdsuiker
 • Vanillesuiker
 • 1 ei

Zeef de bloem in een kom, voeg zout en de boter, die u met twee messen klein snijdt toe. Roer er vervolgens de suiker met vanillesuiker door. Klop het ei los met een eetlepel water. Gebruik de helft door het deeg en zet de rest afgedekt weg. Kneed alles tot een bal. Pak dit in folie en zet het zeker een half uur koud in de koelkast weg.

Maak nu de vulling:

 • 150 gram gedopte amandelen
 • 125 gram suiker
 • 1 ei (klein)
 • 1 eetlepel citroenrasp ( gebruik hiervoor onbespoten en onbehandelde citroenen)
 • Paar korrels zout

Amandelspijs kan men beter van te voren maken, dan trekt de smaak goed door en wordt het smeuïger. Haal de vliesjes van de amandelen. Maal ze fijn. Meng met de suiker, het ei, citroenrasp en korrels zout. Draai ze door een vleesmolen. Laat zeker een halve dag koel afgedekt staan.

Nu worden de koeken gemaakt:

gevulde koeken in de ovenBestuif aanrecht met bloem, rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm.

Steek er met een vorm rondjes uit. Er bestaan steekvormen voor gevulde koeken met een tandjes rand. Maar heb je die niet gaat het ook goed met een steekring of zelfs met een bakje. Maak met een kwastje de deegrandjes wat vochtig met wat melk. Leg in het midden van elk plakje een bolletje amandelspijs. Leg op elk plakje weer een plakje deeg. En druk met je vinger de rand vast. Heb je geen steekvorm met tandjes kan je nu met je vinger door te drukken tandjes aan de rand krijgen.

Verwarm de oven op 190 ⁰C voor. Leg de gevulde koeken op bakpapier op een ovenplaat. Bestrijk de bovenkant met een kwast met het eimengsel dat je apart hebt gehouden. Druk in het midden een halve amandel in de koeken.  Bak de gevulde koeken egaal bruin in ongeveer 25 minuten. Laat de koken op de bakplaat even afkoelen en leg ze dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.

gevulde koeken 2

Ander traditioneel gebak:

Brabantse Eierkoken:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/eierkoeken-brabantse/

eierkoeken

Stroopwafels: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stroopwafels/

stroopwafels

Pofkoek uit Spakenbrug: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/pofkoek-uit-spakenburg/

tulband

TRADITIONEEL NEDERLANDS GEBAK: NEDERLANDS DIS

 

bakkerswinkel eens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>