TUINBONEN = PAARDENVOER !?
Er zijn altijd al grote voorstanders en grote tegenstanders van tuinbonen geweest. Vaak hoor je de tegenstanders roepen, dat het paardenvoer is. Nu ben ik blij dat ik dus ook dit paardenvoer lekker vind. Want mensen die van uit een in het verleden ontstane voor ingenomen mening tuinbonen niet eten kan ik eigenlijk niet begrijpen. Maar ik ben dan ook zo iemand die eigenlijk alles wil eten en dat dan ook zal proberen.
Daarbij zijn jonge tuinbonen zo verschrikkelijk lekker. Zelfs kan je hele jonge tuinbonen met dop fijn gesneden zo rauw als salade eten: een echt verrassend gerecht.
Tuinbonen horen bij de familie van de vlinderbloemigen en veel boonsoorten daarvan worden inderdaad als veevoer geteeld (paardenboon, wierboon, duivenboon). Tuinbonen worden al zeker 6000 jaar door mensen geteeld. Er zijn twee belangrijke soorten: tuinbonen, die na het koken bruin worden en de typische bittere smaak van tuinbonen hebben. En tuinbonen, die na koken wit of groen blijven. Deze zijn veel minder bitter. Tuinbonen groeien vreselijk snel. De wat grotere exemplaren hebben wel meer smaak. Alleen is het schilletje om de boon vaak harder. Sommigen doppen tuinbonen tweemaal en verwijderen dit velletje om de erwten. Dubbel gedopte tuinbonen zijn wel sneller gaar. Vanwege het werk doe ik dat eigenlijk nooit.
Tuinbonen worden traditioneel in Nederland met bonenkruid gegeten.
De kooktijd van tuinbonen is 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de bonen.
Traditioneel werden tuinbonen naast met bonenkruid, geserveerd in een mosterd – of tomatensaus. En ook met reepjes achterham en gesmoorde uitjes.
Traditionele gekookte tuinbonen met bonenkruid saus.
Nodig:
- 3 tot 4 kilo tuinbonen
- Zout
- Een scheutje melk
Voor het sausje:
Dop de tuinbonen, kook ze in kokend water met wat zout en een scheutje melk ( dan blijven ze blank). Kooktijd afhankelijk van de grootte en ouderdom. Vroeger kookte men tuinbonen wel 20 minuten tot een half uur, tegenwoordig 5 tot 10 minuten.
Voor de bonenkruid-saus: smelt de boter, voeg bloem erbij, even door stoven en al roerend de koude melk toevoegen. Zachtjes al roerend doorkoken tot de saus gaar is. Naar smaak kan men nog wat kookwater toevoegen.Op smaak met peper en zout. Als laatste de bonen-kruid er door mengen en nog even tot kook brengen. Saus door de tuinbonen mengen.