HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOERENMEISJES een zeer oude traditie

Gedroogde Abrikozen

Gedroogde Abrikozen

Boerenmeisjes is de benaming voor een ouderwets alcoholisch  “drankje”.

Het werd gemaakt door gedroogde abrikozen te overgoeten met brandenwijn. Dit was vroeger, zeker tot na de tweede wereld oorlog in de tijd voor het diepvriezen , dé manier om fruit langer bewaarbaar te maken. Wecken kon natuurlijk ook, maar op brandewijn krijg en kreeg je een ander product. In de Noorden zeker in Groningen waren Boerenmeisjes heel populair. Daar werden ze ook geserveerd bij de geboorte van een meisje ( en uiteraard boerenjongens bij een jongen).

Met de toevoeging van kandij- of grijn-suiker of karamel werd dit samen met kaneel gebruikt om boerenmeisjes op smaak te brengen.  Na minimaal zes weken intrekken waren de boerenmeisjes klaar om opgegeten te worden. Er zijn ook recepten voor boerenmeisjes die gedeeltelijk in brandewijn , gedeeltelijk in likeur worden ingelegd.

Boerenmeisjes worden geserveerd in een laag breed likeurglas en kunnen zo opgelepeld worden. Daarnaast werden en worden boerenmeisjes gebruikt in nagerechten. Andere gebruiksmogelijkheden zijn bijvoorbeeld in nagerechten, zoals in pudding, op pannenkoeken, bij ijs en in een aantal hartige sauzen voor vlees.

BOERENMEISJES

RECEPT: algemeen recept

  • 250 gram gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Geraspte schil van een citroen ( dus met een onbehandelde schil)
  • 500 cc brandewijn  (liefst 35 % alcohol)

Was de abrikozen, gooi het waswater weg. Doe de abrikozen in een pan. Voeg  hier een kwart liter water, de suiker en de citroenrasp aan toe. Breng dit aan de kook; laat het al roerend zeker 10 minuten zachtjes koken ( zijn de gedroogde abrikozen wat ouder, liefst wat langer koken. Maar zorg er dan voor dat er niet te veel vocht verdampt). Doe dit mengsel in een grote glazen pot ( bijvoorbeeld een oud weckglas van 1 ½ liter). Laat het 2 dagen staan en giet er dan de brandewijn bij. Afsluiten en laat de boerenmeisjes vervolgens zeker 6 weken staan.

gelders fruit

Uit Gelderland komt het volgende recept voor Boerenmeisjes:

  • ¼ kilo gedroogde abrikozen
  • Geraspte schil van een ½ citroen
  • 4 kruidnagelen
  • 1 stuk pijpkaneel
  • 1/4 kilo suiker
  • ½ liter brandewijn ( liefst minimaal 35 % alc.)

 

Snij of hak de abrikozen na deze gewassen te hebben in stukjes. Week deze enkele uren in groot glas lauw water. Breng dit vervolgens aan de kook, voeg citroenrasp toe en kook de abrikozen in  ongeveer 10 minuten zacht. Voeg de kruiden en de suiker toe en laat dit zachtjes sudderen ( niet koken) totdat al roerend de suiker helemaal is opgelost. Koel de abrikozen een beetje af en voeg dan de brandewijn erbij. Voorzichtig omroeren. Schep alles in een grote glazen pot. Sluit af en laat zeker 4 maar beter 6 weken staan. ( omdat de abrikozen in stukjes zijn gesneden gaat het omzetproces en de smaakvorming zeker sneller).

weckpot met boerenmeisjes

 

In Friesland maakt men boerenmeisjes van hele abrikozen.

 boerenmeisjes

Boerefamkes: Friese Boerenmeisjes

Ook lekker BOERENJONGENS : https://www.nederlands-dis.nl/dranken/boerenjongens/

DRENTSE BOERENJONGENS

DRENTSE BOERENJONGENS

En wat dacht je van een ouderwets nagerecht met abrikozen: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/nagerecht-abrikozenschuim/

abrikozen amandelschuim

 

 

LEKKERE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

koken in open vuur

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>