HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEKOOKTE AARDAPPEL Alles over aardappels

Aardappelen

GEKOOKTE AARDAPPEL

Geschild

– in principe is het zinvol om alle aardappels te schillen, die al een tijdje bewaard zijn. Vroeger werd bij ons thuis de vuistregel gehanteerd dat aardappels altijd na kerstmis geschild moesten worden. Vanaf dan waren het oude aardappels.

Nieuwe aardappels , die vanaf nu worden geoogst hoeven dus niet geschild te worden. Nederlanders eten daarentegen ook in deze periode hun aardappels ook meestal geschild.

Voor dat schillem heb je nodig: een goed klein scherp aardappelmesje en eventueel een dunschiller

aardappelschilmesjedunschiller merk famos

  • 1 kilo aardappels voor 4 personen
  • weinig zeezout (grof)
  • water

Schil de aardappels, zo mogelijk van gelijke grootte of snij ze op gelijke grootte. Snij  de minder mooie stukjes, de sneden of barsten in de aardappel weg en haal de pitten ( plekken waar de aardappel uitloopt) eruit.

Was ze goed. Zet de aardappels op met zoveel water, dat deze juist half onderstaan. Weinig zout erbij. Aan de kook brengen.

aardappels koken Vlam lager zetten en deksel bijna sluitend op de pan ( dus wel een klein stukje open laten). Kooktijd afhankelijk van de grootte van de stukjes en de leeftijd van de aardappels en de soort aardappels 15 tot 25 minuten. Afgieten als het aardappelmesje zonder weerstand zo in een aardappel gestoken kan worden. Droogstomen zonder deksel.

In de schil

–  Alle nieuwe aardappels kunnen in de schil gekookt worden. Dit geeft meer smaak aan de aardappel en behoudt ook meer van de aanwezige vitamines ( want die zitten vlak onder de schil meer dan midden in een aardappel).

Nodig: eventueel een goed klein mesje om slechte plekken in de aardappel weg te snijden.

1 kilo aardappels

Boen de aardappels goed schoon onder water. Snij (steek-)plekken van het oogsten en andere slechte plekken weg.

A – Opzetten in een pan met zo veel water dat de aardappels half onderstaan. Geen zout gebruiken.aardappels in schil koken

Tot kook brengen, vuur lager en deksel kierend op de pan. Giet na 15 minuten de helft van het water weg en kook alles met een bodempje water en de deksel dicht verder tot de aardappels gaar zijn. Weer kan men met een mesje controleren of de aardappels gaar zijn. Totale kooktijd weer afhankelijk van de grootte van de aardappels, het soort en de ouderdom  ( echt nieuwe aardappels  hebben langere kooktijd nodig) maximaal 20 tot 25 en soms wel 30 minuten.

Water gieten als de aardappels gaar zijn en nastomen zonder deksel.

B- Opzetten in een stoompan. stoommandjeAardappels in een stoomkorf en er onder aan goede laag waren. Pan aan de kook brengen met de deksel erop en als het kookt en de aardappels in de stoom liggen op een zachter vuur laten doorstomen. Stoomtijd  wat langer tot 35 minuten, deze aardappels hoeven niet drooggestoomd te worden.

Men kan de aardappels in de schil zo serveren, want nieuwe aardappels smaken erg lekker met schil. Zijn ze wat ouder dan kan je de aardappels ook dan pellen. Dat gaat best gemakkelijk, maar je kunt het ieder ook zelf aan tafel laten doen. Pas aan tafel er (weinig) vers gemalen zout en bijvoorbeeld een klontje boter bij (laten) doen.

aardappelschillen

 

AARDAPPEL = VOLKSVOEDSEL , MAAR EIGENLIJK NOG NIET ZOLANG : NEDERLANDS DIS

IN EEN ZAK BEWAREN

IN EEN ZAK BEWAREN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>