HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEBAKKEN AARDAPPELEN

cropped-koken2.jpgAARDAPPELS

Vastkokende aardappels zijn aardappels die na het koken nog stevig van vorm zijn, maar ook als men de aardappel na koken in plakjes snijdt blijven die stevig en een geheel. Vastkokende aardappels hebben daardoor een andere smaak dan aardappels die door te koken kruimeliger worden. Van vastkokende aardappels kan je wel puree maken, maar dan wordt het een veel gladdere, bijna zalfachtige puree dan wat je van kruimelige, bloemige aardappels  kan maken. Dus voor puree gebruikt ik zelf afkokers, die nog kruimeliger zijn dan gewone kruimelige rassen.

Voor gebakken aardappels gebruiken de meeste mensen vastkokende aardappels, want dan krijg je mooie schijfjes gebakken aardappel. Wil je echter van die heerlijk knapperige kruimeltjes gebakken aardappel moet je toch een wat kruimelige aardappel nemen.

Gebakken Aardappels:

  • 1 kilo aardappels
  • 50 gram boter/ 50 cc olie
  • Zout uit de molen

Nieuwe aardappels hoef je ook niet voor gebakken aardappels te schillen. Oude aardappels zou ik wel schillen.

  1. Snij de aardappels in plakjes en breng die in water met een weinig zout aan de kook. Als de aardappel koken oude aardappels maximaal 2 minuten laten koken, nieuwe aardappels zeker 5 tot 10 minuten. Daarna afgieten en met koud water naspoelen. Goed laten afkoelen.
  2. Ander methode. Aardappels in z’n geheel  laten en met de helft water met weinig zout aan de kook brengen. Na maximaal 5 minuten afgieten en volledig laten afkoelen. Pas als de aardappels volledig afgekoeld zijn, deze in plakjes snijden.

In een koekenpan de olie met boter laten smelten. Vuur hoog en als er damp vanaf komt de schijfjes aardappels erin. Eerst de ene zijde mooi licht bruin bakken, dan de andere zijde. Daarna vaker omscheppen en de aardappels egaal bruin bakken.

Na het bakken er grof zout en eventueel wat kruidjes er over strooien. Als kruiden fijngehakte peterselie of bieslook. En daarnaast nog bijvoorbeeld wat peper, zoete paprikapoeder, kerriepoeder of ook gemalen mierikswortel.

gebakken aardappels

Vastkokende rassen aardappel zijn bijna alle nieuwe aardappels , maar ook Opperdoezer Ronde.

Het hele jaar zijn de volgende vastkokende Rassen in Nederland te koop:  Accent, Inova en Nicola. Naast Opperdoezer Ronde is Rapido een van de nieuwe aardappels die echt vastkokend is. En deze twee rassen worden vanaf de zomer tot en met ongeveer september aangeboden.

Aardappelen

 

AARDAPPELS OP TAFEL ( voor sommigen onder ons elke dag)   NEDERLANDS DIS

 

aardappels in zak blauwe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>