HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

COURGETTE-TAARTJE bereid in een koekenpan

courgette

Courgette, ook wel mergpompoen genoemd hoort bij de familie van de komkommer. Het is een gemakkelijk te telen groente. Er zijn courgette met een gele en een groene schil, naast de gewone langwerpige vrucht zijn er ook courgettes die een ronde vrucht geven.

Courgette kan zowel rauw als gekookt of gestoofd of roergebakken worden. Zelfs voor de gril of barbecue is courgette geschikt. Ook kan hij net zoals komkommer en augurk ingelegd worden zowel zuur als zoetzuur.  Kleiner zijn de vruchten lekkerder. Koop in ieder geval geen courgette langer dan 25 centimeter.courgettebloem Daarnaast worden zowel de gele bloemen als de bloemen met een kleine courgette als delicatesse gegeten. Vanaf juli tot eind september en wel langer als het maar niet vriest kunnen courgette van de koude grond gegeten worden. De rest van het jaar is er aanvoer vanuit kassen en uit zuidelijke landen.

Oorspronkelijk kwam courgette niet voor in onze keuken. Het gebruik ervan is echt van de laatste tijd, maar eigenlijk niet meer als groente weg te denken. Net als de teelt gemakkelijk is, zijn ook de gebruiksmogelijkheden eindeloos. Dat komt ook omdat courgette eigenlijk geen uitgesproken smaak heeft. Dat komt meestal van andere toegevoegde ingrediënten.

Mogelijkheden:
  • Roerbakken met andere groente
  • Gevuld met kruidige rijst
  • Gevuld met gebakken gehakt en groentes
  • In soep ( vaak gepureerd)
  • In ovenschotels , vaak met kaas
  • Gegrild met olie bestreken en gekruidcourgette gegrild
  • Als tussenlaag in lasagne ( wel voorgekookt)
  • Ingelegd in zoet-zuurcourgete zoetzuur
  • Rauw geraspt met zout en kruiden als salade

COURGETTETAARTJE UIT DE KOEKENPAN

Nodig:courgette

  • 1 courgette
  • 1 kopje groentebouillon
  • Peper
  • 1 ei
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • Provinciaalse kruiden

Snij de courgette in plakjes , doe alleen het kopje en de steelaanzet weg.

Leg de plakjes dakpansgewijs over elkaar in een spiraal op de bodem van een koekenpan.

Giet er de bouillon bij ( men kan ook water en wat bouillonpoeder gebruiken)

Breng de pan aan de kook en laat de courgette met de deksel erop ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Giet zoveel water af dat er nog net een bodempje over blijft. Strooi kruiden en peper over de courgette plakjes. Breek het ei en giet voorzichtig in het midden van de spiraal. Naar eigen wens kan men de dooier heel laten of openbreken. Strooi de geraspte kaas erover. Doe de deksel op de pan en laat alles in ongeveer 10 minuten stollen en smelten. Vervolgens zeker 5 minuten in de pan met deksel maar van het vuur af laten staan. Men heeft nu een rond courgettetaartje. Men kan het in het geheel, maar ook in partjes serveren.courgette taartje

Alle zomergroentes op Nederlands Dis

courgette diverse

Courgette in vele vormen en kleuren

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>