HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GESTOOFDE RAAPJES HEERLIJKE VRIJ ONBEKENDE GROENTE

raapjes 1

“Nu zijn de rapen gaar”  is een oude Nederlandse gezegde als er iets ergs staat te gebeuren.

Nu zij rapen net zoals meiknolletjes, koolrabi, koolrapen allemaal kool-soorten die knollen vormen. En kool stond in vroeger tijd vaak voor de baarmoeder. Dus eigenlijk betekent het dat een vrouw spoedig zal bevallen.

“Met de rapen in de pot gaan”  is ook een oude uitdrukking. Tegenwoordig zullen we niet al ons geld gaan op eten, maar in ieder geval maakt het duidelijk dat in vroegere tijden rapen veel werden gegeten. En zelfs nu zijn ze als je ze kan kopen, niet erg duur.

Raapjes kunnen zowel geel, wit als paars zijn

Raapjes kunnen zowel geel, wit als paars zijn

Meiknolletjes (navets) worden in menig Frans sterren-restaurant geserveerd. Maar hier worden raapjes in het najaarseizoen  bijna niet meer geteeld en dus ook niet meer te koop aangeboden. Hetzelfde zien we met raapstelen, het groen van rapen ( en tegenwoordig vaak ook van andere koolsoorten) dat ook bijna niet meer te krijgen is. Als je over een klein stukje tuin beschikt of zelf een moestuin hebt, moet je rapen zowel voor raapstelen als later gezaaid voor de knolletjes weer gaan telen. Beide hebben een heerlijke smaak en zijn simpel te verwerken.

Verwar ze niet met koolrabi en koolrapen, die beste anders smaken. Daarbij is koolraap een typerende wintergroente, die pas vanaf oktober geleverd gaat worden.

navtes of meiknolletjes

navets of meiknolletjes

DE RAAPJES ZIJN GAAR

een recept ( zowel  geschikt voor meiknolletjes of meiraapjes in het voorjaar als de rapen die vanaf september rijp zijn):

– 1/2 ui, gesnipperd

– 40 gram boter of half boter/olie

–  10 meiknolletjes of raapjes ( kleur maakt niet uit)i

– Peper en zout

– rietsuiker, honing of perenstroop

 

Schil de knolletjes of raapjes met een dunschiller. Gebruik het groen voor bijvoorbeeld een groentesoep of gebruik het samen met spinazie, zevenblad of zuring gestoofd.

Snij de knolletjes in plakjes van 1 centimeter dik. Eventueel kan men er ook nog verder reepjes van snijden. Gaar de plakjes of reepjes aan met wat water en weinig zout. Men kan naar eigen smaak wat tijm, lavas of marjolein meekoken. Maximaal 10 minuten stoven is ruim voldoende. Laat de groente uitlekken maar bewaar het kooknat. ( kooktijd afhankelijk van de tijd dat de raapjes bewaard zijn, vooral bij lage temperatuur kunnen ze vrij hard worden).

Bak de ui gesnipperd in de boter op een zacht vuur licht bruin. Voeg aan het eind wat kookvocht ( niet te veel) en wat suiker, honing of stroop erbij. Glazeer de ui licht. Voeg dan de voorgegaarde reepjes of plakjes van de meiknolletjes of raapjes erbij en bedek deze al stovend ook met een dun suiker laagje.

Als laatste voegt men peper en grof zout naar smaak toe.

raapjes met lamsvlees

raapjes met lamsvlees

Ideaal als groenteschotel bij lamsbout of ander lamsvlees. Maar bij vis of gebakken kaas passen deze groente ook erg goed.

 

VERGETEN GROENTE MET OUDE RECEPTEN PASSEND IN DEZE TIJD:

NEDERLANDS DIS

VERGETEN GROENTE

VERGETEN GROENTE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>