Al heel lang is het gebruikelijk om kaas met kruiden en specerijen een eigen smaak te geven.
Kaas met komijn is een van de oudste vormen daarvan. In Egypte werd komijn al ruim 2000 voor Christus gebruikt, maar in die tijd nog niet voor kaas. In de Romeinse tijd kwam komijn naar deze streken. En toen kaasmaken hier echt gebruikelijk werd, gebruikte men dit kruid als een van de eerste om kaas een eigen smaak te geven. Er bestaat zowel Leidse, Edammer als Goudse komijnekaas. In de Friese Nagelkaas wordt gewoonlijk naast komijn veel kruidnagels gebruikt. Deze kaas heeft dan ook een heel eigen smaak.
Nagelkaas smaakt natuurlijk lekker op een broodje of een boterham, maar door de uitgesproken smaak is deze kaas erg geschikt om mee te koken. Met gewassen uit de uienfamilie valt deze kaas erg goed te combineren. Zoals in de traditionele prei-rolletjes.
PREI-ROLLETJES MET FRIESE NAGELKAAS in een deegje
- 4 dunne preien
- 60 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 2 eieren
- klein glas melk
- boter
- 4 plakken Friese nagelkaas ( niet te oud)
- handje bieslook
- wat citroensap
Maak de prei schoon en snij het in stukjes van gelijke grootte ( ongeveer 8 cm.)
Was de prei goed, zeker op de overgang van wit naar groen zit altijd zand. Zet de prei op met wat water met zout of nog beter in wat groentebouillon. Kook de stukjes prei in ruim 5 minuten beetgaar.
Na het koken de prei goed uit laten lekken en daarna met keukenpapier droog deppen.
Maak een beslag van de bloem met bakpoeder en wat zout. Voeg er de melk bij en 1 losgeslagen ei ( het moet een dik pannenkoekbeslag worden).
Rol om elk stukje prei een reep nagelkaas ( en nu snapt men gelijk waarom men geen te oude Friese kaas kan gebruiken, want die kan je niet oprollen). Steek van plakje kaas vast met een houten prikker. Klop het andere ei los. Haal de stukjes prei met kaas erdoor. Om vervolgens door het beslag te halen.
Bak ze daarna gelijk in een pan met wat gesmolten en bruin geworden boter. Bak de preistukjes aan alle zijden mooi bruin. Even ;aten uitlekken op wat keukenpapier. Leg de prei-stukjes naast elkaar in een schaal. Haal (eventueel) nu de houten prikker eruit. Wat citroensap erover gedruppeld smaakt lekker.
Men kan er royaal bieslook over knippen. Een simpele tomatensalade of zelfs een tomaten saus smaakt er goed bij. Heerlijk met gekookte rijst of verse bruin brood.
- Voor de groente bouillon kijkt men op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/
- Andere prei-recepten: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/prei-traditionele-gestoofde-prei-met-een-sausje/ & https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/preiprol-of-parreiprol/
- Maar met nagelkaas en prei kan men ook een heerlijke omgekeerde prei-taart maken ( tarte tatin met prei & nagelkaas)
HEERLIJKE KAAS GERECHTEN: NEDERLANDS
foto met dank aan de echte kaasboer ALBERT POMPER uit Doetinchem
( altijd te vinden op diverse weekmarkten in de Achterhoek)