HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KAMPER STEUR VEGETARISCHE GERECHTEN VAN VROEGER

 

de steur

Dit is een van de verhalen, die in Kampen de ronde doen. Vaak werden de Kampenaren aangesproken als Kamper Uien en dit verhaal is een van de vertelsels die deze kwaliteit van de Kampenaren zou onderschrijven.

” De steur met de bel”
De burgemeester en schepenen van Kampen waren in vroeger tijd eens  zeer vereerd met het werkbezoek dat de Bisschop aan Kampen zou brengen.

De Stad Kampen vroeger

De Stad Kampen vroeger

Ze besloten dan ook dat de bisschop een luxe feestmaal voorgeschoteld diende te krijgen. Vissers in Kampen vingen hiervoor een uitzonderlijk grote steur uit de rivier de IJssel. Een goed bereide steur zou de bisschop doen watertanden, zodat hiermee de stadsbestuurders van deze stad schone sier konden maken. De steur lag bijna  bij de beste koks van Kampen klaar om gefileerd te worden, toen men te horen kreeg dat de bisschop was verhinderd wegens ziekte.

De kans dat ze ooit weer een steur met een vergelijkbare omvang zouden vangen werd  echter uiterst klein ingeschat. Ze besloten daarom de steur, die gelukkig nog in een zeer grote teil rondjes aan het zwemmen was, van een zilveren bel te voorzien. Zo konden ze hem in de toekomst door het geluid van de bel terug vinden, als de bisschop na herstel van zijn ziekte weer op bezoek zou komen. Korte tijd later werd het nieuwe bezoek van de bisschop aangekondigd. Het stadsbestuur van Kampen liep dagenlang langs de oevers van de IJssel te luisteren, maar ze hoorden niets en zo liet de steur zich  niet te vangen. De plaatselijke kok maakte uit nood Kampersteur en serveerde dit gerecht uiteraard met de gangbare saus bij een dergelijk “vis-“gerecht : mosterdsaus. En de plaatselijke mosterdmaker was als goede katholiek blij de mosterd te mogen leveren…..”

vissers in kampen

Het was trouwens rond 1400 gebruikelijk, toen er in de IJssel nog rijkelijk zalm en steur zwommen, om grote steuren aan een touw in een speciale arm van de IJssel te bewaren. Zodat gegoede burgers van die stad op kerkelijke vastendagen ( en dat waren er in die tijd vele) zich aan de vastenregels kon houden en toch rijkelijk kon eten.

 

KAMPER STEUR

3 ei

  • 6 hard gekookte eieren
  • 30 gram boter of reuzel
  • 30 gram bloem
  • 1/3 liter vis- of groente bouillon
  • Zout en peper
  • ½ eetlepel grove mosterd
  • Handjevol gehakte peterselie
  • ( eventueel andere groene kruiden)
  • Beetje boter op de ovenschaal in te vetten

 

Schik de halve eieren met de bolle kant boven op een beboterde vlakke schaal.

Maal wat zout en peper over de eieren en plaats de schaal in een lauwe oven.

Verwarm de boter in een steelpan. Voeg als de boter bruist de bloem erbij. En laat dit op een zacht vuur even doorwarmen. Schenk al roerend de gezeefde bouillon er koud bij. Breng dit tot de kook en laat alles enkele minuten doorsudderen, zodat de bloem en de saus gaar wordt. Blijf wel goed roeren, anders krijgt men klontjes. Breng de saus op smaak met peper en zout en uiteraard de mosterd. Nog even doorkoken. Giet de saus over de warme halve eieren en strooi er de fijngehakte kruiden over.kamper steur

Serveren met gekookte aardappelen en een gemengde groene sla. Of met vers brood.

( In de vastentijd mocht men uiteraard ook geen boter en reuzel gebruiken, behalve als men compensatie had vanwege zwangerschap, het geven van borstvoeding of om algemene zwakte ).

Raapolie verving dan de boter, maar gelukkig was compensatie ook tegen een extra schenking aan de kerk te koop, zodat de gegoede burgers niet zonder boter hoefden te zitten.

 

OUDE VERHALEN & LEUKE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

Oud-Kampen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>