Na Sinterklaas willen de supermarkten en winkels ons zo snel mogelijk in de kerstsfeer zien te krijgen.
Sinterklasen ( en zijn tegenwoordig bijna uit het reclamebeeld verdwenen gelijkwaardige veelkleurige compagnon ) worden gelijk uit de etalages en opstellingen verwijderd. Kerst-takken en hulst moeten ons gelijk in een andere koop-stemming brengen.
Maar de beste manier om echt in kerstsfeer te komen is een bezoek brengen aan een Duitse kerstmarkt. Nu is dat voor ons niet zo moeilijk, zeker als je in Nederland ongeveer op de Duitse grens woont. Voor mensen die van snoepen en lekkere hapjes houden bieden deze kerstmarkten een brede keus. Zeker de laatste jaren is het karakter van de kerstmarkten nog meer opgeschoven van de plek voor kerstcadeaus naar een plek om samen te eten en te drinken en te proeven wat er allemaal wordt en werd gebakken en gekookt ( met soms een hoog percentage bio, anders van elders en zo).
Aardappelkoeken ( “Reibekuchen”) horen bij de vaste lekkernijen . Zeker in het “ Rheinland” waar wij als Nederlanders normaal naar de kerstmarkten gaan. Deze koeken worden in de grensstreek gewoonlijk met appelmoes gegeten en dat is een lekkere combinatie. Voor appelmoes, kijk op: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes/
AARDAPPELKOEKEN
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 2 ui, fijngesneden
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- Raapzaad – of koolzaadolie
Aardappels schillen, wassen en naar wens grof of fijn raspen. Dan in een keukendoek en de geraspte aaedappel enigszins drogen. In een mengkom de rasp en de ui, eieren en zout mengen.
Neem een stevige liefst gietijzeren koekenpan. Doe er een bodempje olie in , opwarmen en een hoopje van het mengsel erin doen en dat plat drukken. Aan beide zijden mooi bruin bakken. Na het bakken even laten uitlekken ( keukenpapier). Gelijk nog warm eten.
- Er bestaan ook variaties, waarbij men een soort gistdeeg door dit mengsel doet. ( 250 gram bloem, 2/3 liter lauwe melk, pakje gist en een klein schepje suiker mengen en erbij voegen. Nu het mengsel voordat je het gaat bakken zeker een half uur afgedekt op een lauwwarme plek wegzetten.)
- De aardappelkoeken worden ook vaak met zwarte peper en nootmuskaat op smaak gemaakt.
Een Gelderse variant maar wel met hoe traditioneel Nederlands spek en boerenkaas erin is bij voorbeeld de Arnhemse aardappelkoek, maar in oorspronkelijk katholieke streken moest men voor Kerstmis sober eten en zich aan vastenregels houden. Dus dan worden aardappelkoeken zonder dierlijke producten gemaakt. En misschien is dat wel net zo lekker. Lees erover op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/aardappel-arnhemse-aardappelkoek/
KERST-SPECIALITEITEN : NEDERLANDS DIS