HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOOLRABISTOOFPOT

Koolrabi is een traditionele groente. koolrabi

In de grensstreek met Duitsland werd hij meer gegeten dan in de rest van Nederland.  Ook voor de tweede wereld oorlog kon men in vele moestuinen deze koolsoort vaak tegen komen.  Koolrabi is in feite een verdikte stengel van een koolplant. Deze groeit dan ook boven de grond, dit in tegenstelling tot meiknolletjes, rapen en koolraap die onder de grond groeien en in feite een verdikte wortel zijn. De voorouders van al deze koolsoorten zijn vergelijkbare koolsoorten. Maar in de loop van eeuwen zijn er aparte soorten uit voortgekomen.

 

paarse koolrabi

De smaak is wel vergelijkbaar, ze hebben alle een soort zachte aangename bloemkoolsmaak, die ook bij kinderen erg in trek is.

Daarbij is koolrabi simpel te bereiden. Je moet de koolrabi alleen niet te lang na de oogst eten. De koolrabi wordt dan hard en houterig. Altijd is het echter noodzakelijk om koolrabi voor gebruik te schillen.  De bladeren in het hart van de koolrabi gebruik ik altijd ook. De andere bladeren zijn snel uitgedroogd en snel taai ( dus die zijn voor ons konijn en ze leeft daar al zeer lang op = meer dan tien jaar).

Rauw kan men koolrabi raspen en in een salade gebruiken.

geraspte koolrabi in de sla

geraspte koolrabi in de sla

Met waterkers, kaas en noten smaakt die uitstekend. Ook gekookt als soep smaakt het in combinatie met weer waterkers overheerlijk.

Ik gebruik koolrabi in allerlei stoofschotels, curry’s en ander oosterse gerechten.

Het simpelste warme gebruik is gestoofde koolrabi:

koolrabi-reepjesSchil de koolrabi, snij hem in plakken van 1 cm. Deze in reepjes van weer 1 cm. En deze naar wens dan weer in blokjes van 1 cm. Zet ze in een pan  met een klontje boter en water met wat zout ( of wat groentebouillon) en een kruid als tijm er bij. In 10 minuten is de koolrabi gaar en overheerlijk als groente. Strooi de gehakte bladeren van uit het hart van de koolrabi op z’n laatst over de blokjes koolrabi en stoof nog kort mee. Op smaak met peper en zout ( en eventueel nootmuskaat).

Maar traditioneel werd koolrabi zeker in stoofpotten gebruikt

KOOLRABISTOOFPOT

Nodig:

  • 1 ½ kilo ongeschilde koolrabi
  • ½ kilo aardappelen ( mogen ook kriel zijn)
  • 2 winterwortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • olie
  • ¼ liter groentebouillon
  • 110 gram gekookte witte bonen
  • 1 handje verse kruiden ( naar eigen keuze)
  • zout en peper

Schil de koolrabi ( maar bewaar de blaadjes uit het hart van de koolrabi). Snij de koolrabi in reepjes van 1 bij 1 cm. Schil de aardappel en snij ook in blokjes. (Gebruik je kriel schil ze dan niet, maar was ze goed en snij ze eventueel  door midden). Schil de winterwortel en snij ook in reepjes van ½ cm.

Haal de schil van ui en knoflook en snij fijn.

Doe wat olie in een ouderwets stoofpan ( liefst van gietijzer). Bak hierin en ui mooi bruin. Voeg dan de aardappel met de bouillon toe en laat alles zeker 5 minuten stoven. Voeg dan de koolrabi en de wortel erbij. Deksel erop en zeker 20 minuten op een zacht vuur laten stoven. Dan wordt het tijd de witte bonen en de fijngesneden blaadjes uit het hart van de koolrabi toe toevoegen. Proeven en op smaak maken met peper en zout. ( Eventueel ook wat azijn, suiker en/of tabasco).

stoofpot koolrabi

Als laatste de kruiden er vers gehakt over strooien.

Wil je een stoofpot met vlees, kan men of apart gebakken kleine gehaktballetjes of reepjes gebakken kip er door mengen.

Voor een rijke vegetarische versie kan men er als laatste er blokjes belegen kaas door mengen. Ook met gebakken geitenkaas smaakt het heerlijk.

 

TRADITIONELE GROENTES OM NIET TE VERGETEN : NEDERLANDS DIS

VERGETEN GROENTE

VERGETEN GROENTE

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>