HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Traditionele gestoofde Prei met een sausje

prei

PREI is een plant uit de uienfamilie die al 2000 voor Christus in Sumerië in de tuinen van Ur geteeld werd. Ook de Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten al prei.  De Romeinse beruchte keizer Nero had de bijnaam preivreter, omdat hij zo dol was op prei. Prei groeit in eerste periode door de bladen rond elkaar de plaatsen en vormt dan nog geen stengel. Pas in de latere fase van prei vormt hij een stengel, waaruit hij ook gaat bloeien. Ruim voor deze fase moet prei geoogst worden. Prei wordt tegenwoordig het hele jaar door geoogst. Vroeger was het een echte herfst en wintergroente. In Nederland werd prei traditioneel vooral in Limburg, Noord Brabant en op de Zeeuwse klei geteeld en  in België vooral in het middengebied van West Vlaanderen. Bij de uitbreiding van de teelt wordt prei nu vrijwel overal geteeld, waarbij de winterteelt kortere stevigere soort prei oplevert.  Typerend is dat prei een bladgewas is van een familie die veelal altijd een verdikte wortel dus een ui vormt. Van prei wordt zowel het witte gedeelte als de groenen uitlopers gebruikt. De witte delen zijn wat fijner van smaak. Prei wordt zowel rauw als gekookt, gebakken of gestoofd gebruikt. Sommige mensen reageren allergisch op prei vanwege de sulfiet die het bevat.

ringetjes prei

Er bestaan vele traditionele versies van preisoep, ook op Nederlandse Dis vindt men er meerdere, vaak in combinatie met aardappelen: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-variaties-op-aardappelsoep-2/

roompreisoep met kervel en kamille

 

Prei wordt gestoofd met een sausje of gegratineerd met kaas gegeten. Het gaat in groentegerechten en  in vele andere gerechten.

GESTOOFDE PREI VAN VROEGER

Nodig:

  • 2 kilo prei
  • zout
  • 2 dl kooknat of half kooknat/melk
  • 25 gram boterBoter
  • 25 gram bloem
  • 2 eetlepels azijn
  • mespunt suiker
  • Peper en eventueel nootmuskaat

Maak prei schoon. Snij de hele prei in ringetjes van 1 cm, dikte. Was alles goed, want er zit bijna altijd zand in het gedeelte waar het groen overgaat in het witte deel van prei. Kook de prei in niet veel water met zout in 10 tot 15 minuten gaar ( vroeger kookte men wel 20 minuten).

Maak een roux van boter met bloem. Voeg er liefst koud het kookvocht met of zonder melk bij. Kook de saus gaar en voeg er tegelijkertijd de azijn, de suiker en wat peper bij. Op smaak wat nog wat zout en als je dat lekker vind nootmuskaat.  Meng het sausje door de prei en serveer. ( sommigen strooien er nu pas peper en nootmuskaat over).

prei in een sausje

prei in een sausje

 

ALLE ZOMERGROENTES OP NEDERLANDS DIS

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>