SPEK
Bij eten van vroeger denken we vaak aan spek, zeker omdat vele van onze grootouders dat ook regelmatig aten. En in deze traditionele poffers werd ook vaak spek gebruikt. In de traditie van vroeger was het eten van vlees voor veel mensen een pure noodzaak. Toch werd er veel minder vlees gegeten dan we denken en ook veel minder dan tegenwoordig. Er zijn onderzoekingen naar gedaan en in de periode tussen de twee wereldoorlogen werd in de lage landen waarschijnlijk niet meer dan 25 gram vlees en vet per dag gegeten. Terwijl wij in 2012 naar alle waarschijnlijkheid bijna 225 gram per dag aten, dat is bijna 10 keer zo veel. Daarnaast gebruiken we tegenwoordig vanuit het dwaze light-denken veel minder dierlijk vet als kookmiddel in onze keuken, maar wel veel weggestopte soja-eiwitten in vrijwel alle kant en klaar zaken die wij eten. Of dat nu zo gezond is weet ik ook niet.
Spekpoffer is een traditioneel Nederlands simpel gerecht met eigenlijk maar twee basisingrediënten: spek en aardappels. Vaak gemaakt als er toch aardappels waren overgebleven.
SPEKPOFFERS
NODIG
- ¾ kilo aardappels ( geschild)
- Zout en peper
- 250 gram of minder licht gerookt spek in plakken
- Wat reuzel of olie of boter afhankelijk van hoe vet het spek is
- 1 beker melk
- nootmuskaat ( zo met rasp)
Snij de geschilde aardappels in kleine blokjes, kook deze met wat zout gaar. Heb je de aardappels op staan snij je de spek in kleine reepjes.
Bak de spek goed uit in een koekenpan met een dikke bodem.
Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af ( maar bewaar het kooknat). En stamp je ze tot een puree.
Voeg de melk en zoveel kooknat toe dat het een stevige puree wordt. Op smaak maken met nootmuskaat en royaal peper ( en misschien nog wat zout, maar pas op spek is vaak ook zout).
Maak de koekenpan warm, wat reuzel of olie erin. Bak hierin een bergje puree met wat spekjes erin gestoken aan beide zijde rustig bruin en krokant. Ga door tot alle puree opgebruikt is.
Heerlijk met een simpele groene salade of tomatensla met een eenvoudige dressing.
(Uiteraard kan je van een kliekje overgebleven aardappels met wat melk een stevige aardappelpuree maken en dan de poffers er van bakken).
* Van deze poffers kan je gerust een vegetarische versie bereiden, als je wat verse kruiden uit je tuin ( peterselie, bieslook, daslook, selderij, salie) toevoegt smaken ze zeker voortreffelijk. En laat bij de vegetarische keuken vooral het denkbeeld dat we het vlees moeten vervangen helemaal los. Want in ons gewone eten zullen we eigenlijk nooit een tekort aan eiwitten hebben. ( gebruik dan zonnebloemolie om de poffers in te bakken).
Nog een traditioneel gerecht met aardappel uit Arnhem:
https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/aardappel-arnhemse-aardappelkoek/
En wat dacht je van wafels van aardappel. Ook een zeer oude traditie :
https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-wafels-en-wafels/
HEERLIJKE SIMPELE GERECHTEN VAN VROEGER : NEDERLANDS DIS