Yoghurt is een melkproduct dat gefermenteerd en verzuurd is. Hoewel op meerdere plekken in onze wereld al 4000 jaar geleden yoghurt werd gemaakt en waarschijnlijk door Turkse volkeren in Centraal Azië is ontwikkeld, bestaat onze huidige yoghurt-voorliefde en consumptie pas een kleine honderd jaar. In Barcelona is yoghurt in 1910 voor het eerst commercieel op de markt gebracht door Isaac Carasso. Zijn zoon Daniel heeft het product onder zijn koosnaam Danone uitgebreid en bekend gemaakt. De naam Yoghurt stamt uit het Turks en betekent zoiets “dik gemaakt” en het woord bestaat in Europa pas sinds 1908, eerder had men het in de 18e eeuw over yaourt en yogourt.
Er worden verschillende soorten yoghurt gemaakt, afhankelijke van de vetgehalte in de melk, sommige toevoegingen en de soort melkzuurbacteriën, die men gebruikt. Ook de wijze van het laten rijpen van deze bacteriën en vooral de temperatuur hierbij heeft een bepalende invloed op de uiteindelijke yoghurt.
Yoghurt heeft de traditionele plaats van platte kaas of kwark en vergelijkbare melkproducten bij ons in grote mate vooral na de Tweede wereldoorlog overgenomen.
Maar yoghurt is thuis vrij gemakkelijk te maken. Hiervoor heeft men eigenlijk niet veel nodig. Een goede thermometer is handig en een thermoskan met een brede hals en opening om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Er zijn ook vrij eenvoudige elektrische apparaten om daarin yoghurt te maken.
ZELF GEMAAKTE YOGHURT
Nodig
- 2 eetlepels lekkere yoghurt
- 1 liter melk
Breng de melk tegen de kook aan, maar laat de melk niet koken. In principe is 72 °C genoeg.
Koel de melk dan af naar 40 °C. Zorg dat de melk niet verder afkoelt maar op 40 °C blijft.
Meng de yoghurt nu door de melk. Zet de yoghurt in een sluitbare pan of weckfles bij voorbeeld in een pan water van 40 °C. En houdt het water zo goed mogelijk op die temperatuur. 8 uur is minimaal / 12 uur maximaal. Dan is de melk dik en zuur geworden. Koel de yoghurt vervolgens af bij voorbeeld in een koelkast.
Een beetje van deze yoghurt kan weer worden gebruikt om de volgende portie yoghurt te maken. Na een keer of acht is het zinvol om verse yoghurt te gebruiken. Er zijn zakjes met specifieke yoghurt bacteriën te koop. Ook dit kan je een keer of 8 gebruiken.
- Wil je de yoghurt gebruiken voor bijvoorbeeld een dipsaus, kan men de yoghurt ook verder laten uitlekken in een theedoek. Maar pas op: van 1 liter gewone yoghurt blijft maar 1/3 dikke yoghurt over.
Veel zuivel kan je thuis zelf simpel maken. Vele recepten daarvoor vindt men op Nederlands Dis.
- Zelf kwark maken, kijk op https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-kwark-om-echt-zelf-te-maken/
- Hang op maken deden we vroeger heel vaak, lees hoe op: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/hangop/
- En dan hebben we nog dikke melk, ook erg lekker en je hoeft zure melk zo niet weg te gooien: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/kaas-melk-zo-dikke-melk-rood-fruit/
BASISRECEPTEN OM ZELF ZUIVEL TE MAKEN : NEDERLANDS DIS