Beschuit werd tot voor kort nog meer gegeten dan tegenwoordig. Ook is het niet lang geleden dat beschuit niet in koekfabrieken aan de lopende band werd gebakken, maar juist de plaatselijke bakker het fabriceerde. Het voordeel daarbij was dat de bakker zo de restwarmte van zijn toen met takkenbossen gestookte oven kon benutten, nadat het brood in de oven mooi bruin was gebakken. Beschuit wordt tweemaal gebakken en was daardoor veel langer houdbaar dan vers brood en was ook lichter verteerbaar. Dus was daardoor voor ouderen ( toen nog vaker dan tegenwoordig met een slecht gebit ) gemakkelijk te eten.
Zeker als je beschuit met kokende melk of karnemelk overgiet heb je snel een gemakkelijk ontbijt.
In de Achterhoek was het gebruikelijk om als een koe net gekalfd had van de eerste melk met beschuit pap te maken. Dit zeker ook om dit feestelijke moment te vieren. De eerste twee keer dat je koe kon worden gemolken na de geboorte van het jong was de biest voor het kalf zelf, maar daarna kon de biest door de boerenfamilie zelf voor beschuitpap (Biestpap) gebruikt worden.
BIESTPAP
- 1 liter biest
- 4 beschuiten
- suiker
- snufje zout
Verwarm de biest voorzichtig op het fornuis tot maximaal 70 °C. Wordt de biest te warm dan gaat dit gegarandeerd schiften. De biest bindt zich vanzelf, maar regelmatig roeren is noodzakelijk, ook bij het afkoelen. De beschuiten werden in stukken gestoten en over de biest verdeeld en weinig zout erbij gedaan. Naar smaak voegde men dan suiker toe.
Was er geen biest, kon men ook beschuitpap maken. Maar vaak werden er dan eieren in verwerkt. Dit werd zeker gegeven aan personen die moesten aansterken. Volgend recept staat in een oud kookschrift.
- ½ liter melk
- 4 beschuiten
- Snufje zout
- 3 eieren
- greinsuiker
Kook de melk met wat zout tot het kookt. Brokkel de beschuiten en voeg het erbij. Laat zachtjes sudderen en blijf roeren tot het bindt. Sla de eieren los in een kom en voeg deze als de melk met beschuiten al wat is afgekoeld goed roerend bij de pap. Strooi de suiker er over.
- Soms werd beschuitpap nog extra gebonden met een papje gemaakt met aardappelmeel of maïzena. Het voordeel is dan dat men minder ( dure) beschuiten nodig heeft en het ook nog zonder eieren een stevige pap wordt.