HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: KONINGINNEPUDDING

 

BROOD blijft altijd over:

Op een of andere manier houden we altijd 2 of 3 sneden ( en vaak korsten ) over.  Natuurlijk gooien we die als zuinige Nederlanders niet weg. Er is altijd een bakje met oudbakken brood. Daarvan wordt regelmatig paneermeel gemaakt.

Als ik naar de hoeveelheid oude recepten voor oud brood en restjes kaas kijk, blijkt dat ook vroeger bij velen zo geweest te zijn. Het volgende  recept kwam ik al een tijdje geleden tegen, maar pas nu heb ik het weer eens gemaakt.

De naam alleen al : koninginnepudding roept een feestelijk gevoel op.

KONINGINNEPUDDING

  • 6 sneetjes brood ( wit of misschien krenten- of suikerbrood)
  • 1/3 liter melk
  • 3 eieren
  • De rasp van 1 citroen ( uiteraard met onbehandelde schil)
  • 35 gram riet- of basterdsuiker
  • 4 eetlepels zelfgemaakte jam ( frambozen, bramen of iets dergelijks)
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • Paar korrels zout
  • ( eventueel een zakje ) vanillesuiker

Zijn de korsten van het brood erg hard, snij ze eraf. Snij het brood in kleine blokjes.

Scheid de eieren, maar zorg er wel voor dat er geen dooier bij het wit zit. Klop dan de eidooiers los. Breng intussen de melk bijna tot de kook. Laat de melk wat afkoelen en klop dan de ei-gelen door de melk, zodat een lobbig geheel ontstaat. Voeg dan de blokjes brood, de rietsuiker en de citroenrasp erdoor ( eventueel ook nog wat citroensap!).

Vet een ovenschaaltje in met olie of margarine. Verwarm de oven voor op 160°C. Stort de massa n de ovenschaal. Strijk de bovenzijde glad af. En zet het geheel ¾ uur in de oven.

Haal de schaal dan uit de oven, zet de oven dan wat warmer ( rond de 180 °C).

Men heeft in tussen in een schone met citroen bestreken kom de eiwitten met de poedersuiker en een paar korrels zout ( en eventueel de vanillesuiker) tot stijve pieken geklopt.

geklopt-eiwit

Bestrijk de boven zijde van de mooi bruin en gaar geworden schotel met de jam en verdeel het geklopte schuim er over. Zolang in de oven dat het schuim gekleurd en knapperig is geworden ( 10 tot 15 minuten).

koninginnepudding

Leve de koningin(ne pudding)!

TOCH SIMPEL – ook NEDERLANDS DIS

Dit recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>