HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BORAGE of Komkommerkruid UIT DE NATUUR OF JE TUIN     

borago

Bernagie of Borage of Komkommerkuid is een eenjarige kruidige plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Europa, maar komt tegenwoordig overal hier voor. Het is een redelijk uitgroeiende rechtopstaande plant  tot wel 90 cm. hoog met ruwharige bladeren. Het hoort bij de familie der Ruwbladigen en daarom zijn alle onderdelen van de plant zowel aan de boven- als onder-kant bedekt met korte haren. De plant bloeit vanaf begin juni tot laat in de herfst. De bloemen zijn zeer herkenbaar: meestal felblauw, zelden roze of wit met een wit hart met fijne kroonbladeren en zwarte helmknoppen. De plant zaait zich gemakkelijk uit. Borage behoort tot de pioniervegetatie op meestal vochtige voedselrijke gronden, vaak bij akkers, ruige gebieden, langs wegen bij afval en puinhopen. Komkommerkruid wordt veel gekweekt in tuinen. Eenmaal gezaaid komt de plant meestal het volgend jaar weer op dezelfde plek weer op, want het zaait zich zelf gemakkelijk uit en zo is het hier ook verwilderd overal te vinden.

De Latijnse naam Borago Officinalis geeft al aan dat de plant voor medische doeleinden werd gebruikt. De thee werd ingezet tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Op een liter kokend water gebruikt men voor thee twee eetlepels verse bloemen. De bloemen bevatten Gamma-linoleenzuur en is om die reden erg in trek bij de industrie van voedselsupplementen. Verder bevat het naast biotine,  zink, magnesium en vitamine B6, maar de vraag blijft of dit wel een grote medische werking heeft.

BORAGE IN ONS ETEN:

SALADE

Het jonge blad wordt rauw gegeten in salades; het heeft een komkommerachtige smaak.

komkommerslade met boragebloemen

DECORATIE

De bloemen worden ook gegeten en zijn heel decoratief; ze worden ook gebruikt in dranken, in taart en nagerechten.

VERDER
De blaadjes kunnen ook net als spinazie of zevenblad en ook samen hiermee gestoofd worden.

Er wordt azijn getrokken met de bloemen, dat op basis van witte wijnazijn of appelazijn een blauwe azijn oplevert. Veel extra smaak heeft deze azijn niet, dus vaak wordt er citroenschil tegelijkertijd toegevoegd, die de smaak van de azijn versterkt.

Er zijn onderzoeken waarin wordt verteld komkommerkruid giftige pyrrolizidine alkaloïden bevat, alleen in zeer kleine hoeveelheden. Om die reden is toen toch afgeraden deze plant te eten. Industrieel wordt bij de separatie van gamma-linoleenzuur dit gif er uit gehaald.

Bij beperkt gebruik van wat bloemen of blaadjes in de sla kan men zijn gezondheid met deze plant onmogelijk enige schade toebrengen.

salde met borage

EEN ANDER  RECEPT met de bloemen van Komkommerkruid

borage 2

BORAGEKWARKTAART

Deeg

  • 160 gram tarwebloem
  • 120 gram boter ( koud)
  • Snufje zout
  • 80 gram licht bruine basterdsuiker of rietsuiker ( fijn gemalen)
  • Wat eiwit

Zeef de bloem in een kom. Voeg de suiker, eiwit en wat zout toe en meng alles. Voeg de boter in kleine stukjes toe. En verdeel het door het deeg door eerst met twee messen te snijden. Kneed het vervolgens met koude handen tot een deegbal. Pak het deeg in folie en leg het een half uur koel weg.

Rol na een half uur het deeg uit tot een plak van maximaal 1 cm. en bekleed hier mee een met bakpapier belegde en beboterde springvorm.

Bovenlaag:

  • 3 goudrenet appels
  • ¼ kilo kwark
  • 60 gram witte basterd suiker
  • Wat kaneel
  • Wat geraspte citroenschil ( onbehandelde)
  • 3 eieren , gesplitst , waarvan wat eiwit door het deeg is gedaan
  • Kleine handvol boragebloemen ( stuk of tien)
  • Paar korrels zout

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in schijven. Leg de appelschijven mooi verdeeld over het deeg. Bestrooi ze licht met de kaneel.

Klop de ei-gelen los met ¾ van de suiker en de citroenrasp, zodat het een soort crème wordt.

Maak een mengkom schoon met een partje citroen en klop het eiwit met de rest van de suiker en een paar korrels zout stijf. Meng hier de borage-bloemetjes door. Spatel het eiwit en het eigeel voorzichtig door elkaar en verdeel het over de appelschijven.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 160°C. Bak het taartje in ongeveer 1 uur af.  Zorg dat de bovenzijde niet te donker wordt. Men kan dit met een stukje aluminiumfolie aan het eind van de pakperiode eventueel afdekken.

Rustig op een rooster laten afkoelen. Strooi er nog wat extra verse bloempjes op.boragekwark appeltaart

Het is een feestelijk nagerecht.

 

MOOIE EETBARE PLANTEN :  NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>