Wat heeft men nodig voor
VIERSTRUIF
- 1/4 vanillestokje of een zakje echte vanillesuiker
- 1/4 liter melk
- een paar korrels zout
- 4 eieren
- 40 gram basterdsuiker ( licht bruine)
- 40 gram bloem ( gezeefd)
- 40 gram boter ( gesmolten, maar niet warm)
- Wat extra boter
- poedersuiker
Bereiding:
Laat het vanillestokje een half uur in de melk, waarin ook het zout werd gedaan, aftrekken. Haal de peul er uit, spoel en droog het af ( zet het dan in een potje met fijne suiker, zodat dat vanzelf vanillesuiker wordt).
Of …men kan vanillepoeder of vanille uit z’n nieuwerwetse vanillemolen in melk met wat zout laten aftrekken. Maar ook met een zakje of ½ eetlepel echte vanillesuiker in wat melk + zout gaat het ook.
Laat de melk afkoelen tot lauwwarm.
Roer de eierdooiers met de suiker en de bloem tot een soort crème.
Doe er de melk, de gesmolten boter en het zeer stijf geklopte eiwit bij.
Maak voor het kloppen van eiwit de gardes en de kom altijd goed vetvrij. Dat gaat uitstekend met schijfjes citroen. Dan krijgt het eiwit gelijk een licht citroensmaakje. Voeg voor je het eiwit gaat kloppen een paar korreltjes zout en bij een zoet gerecht ook nog wat (poeder-) suiker erbij, zo klopt men het eiwit sneller hard.
Bak van dit beslag langzaam in de koekenpan met wat boter vier koeken.
Bak ze slechts aan een zijde.
Leg ze op elkaar, de eerste drie met de gebakken kant naar onderen en de laatste met de ongebakken kant.
Snijd vierstruif als een taart in punten. Strooi er naar uw smaak nog poedersuiker over.
De melk met het vanillestokje moet die koken of alleen warm worden??
Ik hoor het graag.
Groetjes Ruth
Beste Ruth,
ik laat meestal een vanillepeul ruim een half uur in een pannetje melk aftrekken. De melk daarbij niet koken , maar tegen de kook aanhouden.
Gooi daarna de peul nooit weg, maar snij hem in de lengte doormidden en schraap met het mes de binnenkant eraf. Voeg dat dan ook bij de melk. Dan ruik je vanille zoals het moet ruiken. Dan stop je de vanillepeul in een grotere weckpot of zo en vult dat steeds bij met fijngemalen ( riet-) suiker. Zo heb je altijd echte vanillesuiker in huis. Bij ons zitten er wel 10 peulen in de pot. Maar na een tijd geven ze geen smaak meer af, maar het staat wel aardig zo.
Groet
paul hoftijzer