Naast in kassen, kan de courgette in de koude grond geteeld worden. Het is een echte snelgroeier, zo bloeit hij en binnen een week is een courgette eetbaar. Worden de vruchten ouder dan worden ze bitterder en minder smaakvol.
Ook de bloemen met of zonder mini-courgette eraan kunnen gegeten worden. Maar courgette kan niet tegen vorst, daarmee is de groeispurt gelijk beëindigd.
Courgette kan rauw gegeten worden, maar is geschikt om te koken, bakken, roerbakken en ovengerechten. Met olie en kruiden ingesmeerde schijven courgette zijn ook zeer goed te grillen of te roosteren.
In dit recept voor courgettesoep wordt de courgette zachtjes vrij lang gesmoord. Daarmee krijgt men een puree met een eigen lekkere courgettesmaak. Dit maakt dit recept dan ook bijzonder.
COURGETTESOEP
- Bosje pijpuitjes
- 1 kilo courgettes
- Olijfolie
- Peper en zout uit de molen
- klontje boter
- ½ citroen
- handje verse munt
- 1 ½ liter groentebouillon ( zelfgemaakt)
- Teen knoflook
- 5 volle eetlepels zure room
- Wat nootmuskaat
- 150 g vers geraspte belegen Goudse kaas
- Hete olie ( zelfgemaakt)
- Wat geroosterde zonnepitten
Snij de courgette in smalle reepjes, snij de pijpui in ringetjes. Zet ze aan met een kontje boter, voeg dan een scheut olijfolie en wat peper en zout toe en stoof alles op een zo laag mogelijk vuur in zeker 45 minuten gaar. De courgette wordt zo als je voldoende roert en de groente niet te erg laat kleuren een zeer smakelijke groene pureeprut. Voeg de laatste 10 minuten de helft van de fijngeknipte munt en de geraspte schil en het sap van een halve citroen erbij.
Voeg dan de bouillon toe en de fijngehakte knoflook. Weer tegen de kook aanbrengen en goed blijven roeren. De massa naar je wens of door een roerzeef passeren of met een staafmixer pureren of je kan het zo laten ( zeker als je alles al fijn gesneden hebt).
Voeg de zure room, wat nootmuskaat naar smaak en de geraspte kaas erbij. Nu WEL VERWARMEN MAAR ZEKER NIET LATEN KOKEN. De rest van de fijngehakte muntblaadjes toevoegen.
Dan de soep warm serveren. Giet er enkele druppels hete olie over en wat geroosterd zonnepitten. Een blaadje munt als garnering.
Heerlijk met vers boerenbrood.