HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRANDNETELSOEP Unieke smaak UIT DE NATUUR OF JE TUIN

 

brandnetels

Brandnetelsoep was een traditionele Nederlandse soep, die weer bijna vergeten werd. In de huidige tijd komt met de aandacht voor wild plukken zo als dat nu heet, brandnetel en de eindeloze mogelijkheden van dit gratis kruid volop in de aandacht.

Gebruik hiervoor jonge brandnetels, of de jonge uitlopers van oudere brandnetels.

Gebruik goede (keuken-)handschoenen bij het plukken en schoonmaken van de brandnetels.

Haal altijd de takjes met knoppen en zaad eraf. Verwijder ook de harde stengels en hardere bladeren.

Voor een liter soep voor vier personen heb je minimaal 200 gram ( geschoonde) brandnetels nodig, maar dat heb je snel geplukt. Meer brandnetels maak de smaak intenser. Doseer dus naar je eigen smaak.

Was de brandnetels na het schoonmaken in ruim koud water. Laat daarna goed uitlekken.

SIMPELE BRANDNETELSOEP

In de simpelste versie kook je de brandnetels 10 tot 15 minuten in 1 liter bouillon ( of water met bouillonblokjes). Al of niet pureren klaar.

ROMIGE BRANDNETELSOEP

Maar wil je een vullende en lekkere soep heb je naast dezelfde hoeveelheid brandnetels als hierboven genoemd verder nodig:

  • 1 eetlepel olie, boter of margarine
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook ( fijn gehakt)
  • wat citroensap
  • Peper en zout, eventueel wat suiker
  • 100 cc zure room, room of yoghurt
  • en wil je meer vulling een rest gekookte aardappels of rijst
  • 1 liter bouillon (zelfgemaakt of met behulp van een bouillonblokje of poeder)

Bereiding:

Bak de ui aan in de olie. Op het laatst de knoflook erbij. Dan gelijk de gewassen en uitgelekte brandnetels toevoegen en doorstoven tot de brandnetels geslonken zijn. Bouillon erbij en 15 minuten zachtjes laten koken. Voeg dan zo gewenst de aardappels of rijst  toe. Even doorwarmen.

Naar behoefte pureren ( bijvoorbeeld met een staafmixer).  Op smaak met citroensap, peper en zout, eventueel wat suiker. Als de soep van het vuur is de room of yoghurt erdoor. Kan trouwens ook op het bord.

Sommigen strooien er dan geroosterde pijnboompitten of zonnepitten over. Anderen kruimelen er gekookte ei over. Eventueel ook gebakken stukjes brood ( croutons). Brood smaakt er trouwens altijd goed bij. Erbij smaken verse korianderblaadjes.

Je kunt brandnetels altijd mengen met zevenblad, dovenetel, zuring en blad van paardenbloem bladeren.

brandnetelsoep

 

SONY DSC

jonge brandnetels, net uitgelopen

bloeiend zevenblad

GENIET VAN DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>