
Als men in carnavalstijd tussendoor thuiskomt om te eten is vaak een vullende soep een voor de hand liggende oplossing. En daar bestaan er meerdere van, waarvan het merendeel gewoon carnavalssoep of sop heet.
Om vast aan de smaak van bier te wennen, maakte men vaak ook
VASTENAVONDBIERSOEP
Nodig:
- ½ kilo runderpoelet
- 2 in ringen gesneden uien
- 4 flesjes donker bier
- 2 liter runderbouillon
- 3 eetlepels tomatenpuree of wat minder bouillon en een fles tomatenpassata
- 100 gram roomboter
- Verse tijm
- ½ kilo champignons
- 1 prei fijngesneden en goed gewassen
- Peper & zout
- en 3 eetlepels Limburgse mosterd
Neem een grote soeppan. Smelt de boter. Bestrooi de poelet met peper en zout ( en bestrooi het eventueel met wat bloem). Bak het vlees in de boter aan.
Als het mooi gebruind is, de uien erbij en alles een paar minuten meer doorbakken. Dan de tomatenpuree of andere tomatenspul erbij en de mosterd. Vervolgens de bouillon erbij en de inhoud van de flesjes donker bier. Aan de kook brengen en op een zacht vuur zeker een uur laten sudderen. De champignons in reepjes snijden en die samen met de tijm toevoegen en alles nog een half uur op het vuur laten doorpruttelen. Proberen of het vlees mals genoeg is en de soep op smaak maken met peper, zout en eventueel wat suiker. De prei als laatste toevoegen en de soep dan van het vuur halen.
Heerlijk met Limburgs zwartbrood.
- Over Limburgse mosterd lees: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-mosterdsoep-met-grotchampignons/
- Als bier gebruikt men traditioneel “sjoes” : een soort Limburg donker en zoet tafelbier.
Er bestaan vele variaties – met paprika, met gehakt in plaats van poelet, met knoflook en wortel. Het maakt eigenlijk niet uit als het maar voedt en men met een kom op verder kan feesten.
Ook Oude Wijvensoep of Truujesop is een traditioneel Limburgs en gemakkelijke gerecht voor carnavalstijd. Als moeder en vader zeker niet te lang in de keuken willen staan.