HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DADELSOEP uit de traditie van het vasten

VASTENTIJD

In de traditionele vastentijd voor Pasen , de veertigdagentijd, was soberheid het uitgangspunt. Men noemde deze tijd vasten tijd omdat vlees, vette, overdadige spijzen en alcohol in deze tijd niet gepast waren. Als vleesvervangers werden vissen , maar ook wel watervogels zoals eenden in de keuken gebruikt. Eieren, peulvruchten en gedroogde vruchten bepaalden de maaltijd. Vaak werd er maar een keer per dag gegeten.

Dadelsoep is een traditionele soep uit de vastentijd. Maar dan gelijk ook een gerecht met een diepere spirituele betekenis.

Gedroogde vruchten waren vroeger van levensbelang, zeker als de oogst tegenviel. Rozijnen, krenten, gedroogde appels, peren en pruimen, maar ook dadels en vijgen waren zo belangrijke voedselbronnen.

dadels 1

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Een boom die in de heilige boeken zeer vaak voorkomt. De dadelpalm verwijst naar de rechtvaardige, omdat hij recht omhoog naar de hemel groeit en daarbij goede vruchten geeft.

Ook in de vastentijd werd van deze vruchten gebruik gemaakt, zeker in deze periode van het jaar als de voorraden toch al sterk geslonken zijn en er nog maar weinig vers groen voor handen is.

DADELSOEP

dadelsoep
1 gele en een rode ui, fijn gesneden

Wat olijfolie

2 stengels bleekselderij, fijn gesneden

2 winterwortels in dunne schijfjes

2 eetlepels bloem

1 theelepel komijn, grof gemalen
1 theelepel paprikapoeder
1 1/2 liter groente bouillon
150 gram ontpitte dadels, in kleine stukjes
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels yoghurt

Wat bieslook of daslook

 

Bak de ui in kleine stukjes aan in de (olijf-)olie. Voeg dan de winterwortel in schijfjes en de selderij in kleine stukjes toe. Smoor dit alles tot de groente wat glazig zijn geworden (ongeveer een minuut of 5).

Strooi dan de bloem en de kruiden over de groente. Laat even mee sudderen. Voeg dan de groentebouillon erbij. Kook de soep op een laag vuur gedurende een minuut of 10. Voeg dan de citroensap en de dadels toe. Laat nu nogmaals een minuut of 10 doorwarmen. Men kan de soep nu pureren met een staafmixer of door een zeef wrijven. Serveer de soep warm met wat yoghurt in elk bord of kom. Leg er wat bieslook of daslook over.daslook bosje

  • Vroeger werden gedroogde vruchten , en dus ook dadels veel meer gebruikt dan tegenwoordig. Omdat suiker erg duur was, net als honing was dat een methode om zoete gerechten te maken. En ook in een vastenperiode leverde het noodzakelijke aanvulling op een schraal menu.

water en brood 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>