Met de Paasmaaltijd was het vasten voorbij, dan werd er natuurlijk ook soep gegeten, maar nu met vlees bereid. Vaak de bouillon gemaakt van delen van het voor de Paasmaaltijd geslachte lam of kip.
In Haarlem kent men zo zijn eigen paassoep, deze heeft kippenbouillon als basis.
Deze soep is onder deze naam in verschillende overzichten van traditionele gerechten te vinden. Of het echt een traditioneel Haarlems gerecht is, blijft onduidelijk, maar de soep smaakt goed en past in de tijd van Pasen. Dus laten we er nu maar traditie van maken.
HAARLEMSE PAASSOEP
Ingrediënten:
- 4 grote eieren
- Zout en peper uit de molen
- ½ theelepel nootmuskaat
- 3 eetlepels room
- 1 liter kippenbouillon ( zelfgemaakt)
- 4 takjes peterselie (fijngehakt)
BEREIDING: Klop de eieren los met de kruiden, peper en zout en room.
Vul met boter gestreken keramieke bakjes met dit mengsel. Plaats deze bakjes in een diepe ovenschaal, tot 1 centimeter onder de rand van de bakjes vullen met kokend water. Plaats de schaal ongeveer 25 minuten in de oven op maximaal 175 ⁰C.
Als het eimengsel is gestold, verwarmt men de kippenbouillon. Breng de bouillon eventueel nog verder op smaak met zout, peper, tabasco en/of worcestersaus. Snij het gestolde eimengsels in kleine blokjes of boor er bolletjes uit. Verdeel deze over de soepborden, giet er met een soeplepel de bouillon over en bestrooi met peterselie.
Lekker met witbrood.
* Kippenbouillon maak je natuurlijk zelf. Hoe kijk op Nederlands Dis:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/
alleen nu nog de eigelei erbij
* Op basis van spinazie en bouillon wordt in mimosasoep ook ei op z’n laatst toegevoegd:
https://www.nederlands-dis.nl/soep/mimosasoep/