Texel staat voor mij al jaren synoniem voor goede biologische zuivel. St.Donatus producten bestaan al een tijdje niet meer, maar het begrip blijft. De St.Donatus boerderij is nu een antroposofisch werkproject ( zorgboerderij) met de naam Novalis. Men kan daar lekkere koffie met zelf gebakken taart of een broodje met eigen gemaakte kaas kopen. Uiteraard verkoopt men ook hun heerlijke Texelse BD kaas gemaakt van de melk van hun 18 koeien. De Novalishoeve ligt bij Den Hoorn.
Op wat grotere schaal op de kaasboerderij Wezenspyk op Texel gelegen tussen Den Burg en Den Hoorn maakt Anton Witte sinds 1981 kaas. Echte Texelse kaas van melk van koeien, schapen en geiten die op Texel grazen. De geitenkaas maken ze daar sinds 2007. Hun kazen worden van onbehandelde rauwe melk gemaakt, dat proef je dan ook zo.
Wat is lekkerder dan een echte kaassoep.
TEXELSE KAASSOEP
- 50 gram zo oud mogelijke WEZENSPYK of NOVALIS
- 1 eetlepel bloem
- 200 gram Jong Belegen WEZENSPYK of NOVALIS
- 25 gram boter of scheutje olie
- 1 ui ( fijn gesneden)
- 200 gram zeekool ( in kleine stukjes)
- 1/2 liter melk
- 1/4 liter groente bouillon
- vers gemalen peper en zout, wat nootmuskaat
- verse kruiden naar smaak
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Eerst de kaaswafeltjes ( KAAS KLETSKOPPEN).
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de Extra Oude kaas fijn.
Meng de oude kaas met de bloem en schep 8 bergjes kaas op het bakplaat. Bak de wafeltjes kort maximaal 5 minuten, maar meestal is 3 minuten genoeg. Op de bakplaat laten afkoelen.
Dan de Kaassoep:
Smelt de boter in een soeppan en bak de ui en daarna de zeekool in stukjes aan, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de melk en bouillon toe en breng het al roerende aan de kook, 10 minuten laten doorsudderen. Zet een blender op de soep en pureer alles tot een glad geheel. Voeg dan beetje bij beetje de kaas toe al roerend op een laag vuur. Op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel wat zout.
Verzamel uit je kruidentuintje verschillende verse kruiden naar smaak ( peterselie, bieslook, selderie, lavas, basilicum) . Leg een bosje gehakte kruiden in een kom, soep erover en het kaaswafeltje vaststeken in de kruiden.
Uiteraard eet je hier vers brood bij. Een glas droge witte wijn of witbier smaakt hier voortreffelijk bij. (voor de smaak kan men trouwens van beide ( wijn of bier) een eetlepel aan de soep toevoegen aan het eind van het kookproces).
* Natuurlijk kan men van elders afkomstige goede boerenkaas gebruiken om vergelijkbare soep te maken, maar dan maakt men geen Texelse kaassoep. Maar lekker is het dan zeker ook.
Andere kaassoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-heldere-bloenkool-champignon-hollandse-kaas-mergsoep/
En natuurlijk Limburgse soep met Rommedoe. Op Nederlands dis staat een recept voor een ovenschotel met Rommedoe. Maar maak eens de Texelse kaassoep met Rommedoe. Kaaswafeltjes zou ik er niet meer bij serveren, dat geeft geen extra smaak of structuur. Wel wat stevig bruin boerenbrood.