HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MAASTRICHTSE KERVELSOEP een van de vele soepen van hier

kervel

Kervel werd en wordt nog steeds als kruid veel meer in de zuidelijke delen van de lage landen gegeten, dan in het noorden van Nederland. Maastricht is altijd al erg Frans gericht en Bourgondisch geweest. Daar werd kervelsoep zeer regelmatig bereid. Gort was zeker tot de Tweede Wereldoorlog  een gangbaar graan, dat er vaak werd gegeten. Toen bestond er nog geen snel klaar gort, dus de bereiding ervan kostte veel tijd. Maar met hooikisten en petroleumstellen, of achter op het houtfornuis lukte het altijd.

In Maastricht heeft men het over : “Kelleversop”. Ook noemde men deze soep ook “Tuttekessop” of in gewoon Nederlands Gortesoep.

gekookte gort

gekookte gort

Maastrichtse Kervelsoep

 • 2 stevige bosjes kervel ( ongeveer 1/3 kilo)
 • 100 gram boter
 • 150 gram kalfsgehakt
 • Peper, zout, nootmuskaat, paneermeel
 • 2 liter ( zelfgemaakte ) kippenbouillon
 • 2 eetlepels bloem
 • 200 gram gare gort ( apart gekookt)
 • Scheut slagroom
 • Peper en zout uit de molen

Was de kervel, droog ze en snij ze fijn. Smelt in een soeppan de boter en smoor de kervel zachtjes  een minuut of drie. Strooi er de bloem over, verwarm de bloem even door en giet dan 1 ½ liter bouillon er nog steeds goed roerend bij. Kook de soep zachtjes een minuut of twintig door, zodat de bloem gaar is en de soep mooi gebonden.

Maak intussen van de kalfsgehakt met peper, zout, nootmuskaat en paneermeel kleine gehaktballetjes en kook die zachtjes kokend in de rest van de kippenbouillon gaar.

Voeg dat en nog wat room bij de soep. Dan de gaar gekookte gort erbij. Even doorwarmen. Maak de soep eventueel nog verder op smaak met peper en zout.kervelsoep met balletjes

Met vers wit brood eten.

ALLE HEERLIJKE SOEPEN : NEDERLANDS DIS

soepterinne

 

 

2 Responses to “MAASTRICHTSE KERVELSOEP een van de vele soepen van hier”

 1. J.penders schreef:

  Hoeveel kervel uit een potje van 7 gram
  Moet ik gebruiken bij 2 liter bouillon.

  1. paul hoftijzer schreef:

   Hoi,
   Kervel verliest erg veel smaak bij het drogen, maar voor soep kan het toch wel verse kervel vervangen. Gebruik een theelepel droge kervel om 10 gram verse kervel te vervangen. Dus men heeft voor deze soep van 2 liter 30 theelepels droge kervel nodig. Maar mijn advies: probeer toch met verse kervel.
   Succes ,
   paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>