Aardappels worden in ons denken vrijwel automatisch gekoppeld aan traditioneel eten. Toch is het gebruik van aardappel is ons eten helemaal niet zo oud. Pas toen de Fransen voor hun troepen die tegen Rusland optrokken bijna alle graan in onze streken in beslag hadden genomen, zijn we op grote schaal in Europa aardappels gaan eten.
Voor die tijd is rond 1727 voor het eerst in Friesland aardappel als geschikte plant voor menselijke consumptie erkend. Het duurde nog tot het begin van de 19 eeuw dat aardappel overal in Europa werd verbouwd. Door de Franse overheersing uit die tijd hebben zo alle nieuwe aardappel gerechten vaak een Franse naam gekregen, maar dat wil in dit geval niet zeggen dat we het over echt Franse recepten hebben. Want aardappel was voor alle inwoners van Europa een even nieuw gewas.
Zo kennen we de basissoep voor de Franse keuken: Potage Parmentier.
Aardappel-preisoep kent men overal in Europa. Alleen in Nederlandse kookboeken zeker van vroeger wilde men graag chique doen dus aardappelprei-soep werd dan ook Potage Parmentier genoemd.
Traditioneel wordt in de Franse keuken deze soep met gelijke hoeveelheden aardappel en prei gemaakt. Maar net zo als in de Nederlandse recepten kan men ook ui in plaats van prei gebruiken. Alleen in Nederlandse recepten wordt altijd vermeld dat je de soep ook van oude gekookte aardappels of overgebleven puree kan maken. Restgebruik hoort zeker de traditionele Nederlandse zuinigheid. En of dat altijd een deugd is, weten we nog niet zo zeker.
KLASSIEKE POTAGE PARMETIER of AARDAPPELPREI SOEP
Nodig:
- ½ kilo geschilde aardappel in blokjes
- ½ kilo prei in dunne ringen of uien in ringen
- 2 liter water
- 1 eetlepel zout
- Peper uit de molen
- Klein flesje room of klont zachte boter
- 3 eetlepels fijngehakte verse kruiden als peterselie en bieslook
Zet de aardappels en prei om met het water en zout. Kook zeker 40 tot 50 minuten. Pureer de groentes of draai alles door een zeef. Zet de soep op een klein vuurtjes en warm zeker nog een kwartier door. Op smaak met peper en zout. Neem vlak voor het opdienen de soep van het vuur. Roer de room of de boter door de soep. Strooi wat versgehakte kruiden over elk bord of soepkom.
- Voor waterkerssoep wordt 100 gram waterkers op het laatst toegevoegd en stooft 5 minuten mee. Dan de room of boter door de soep en afgewerkt met een paar achtergehouden waterkersblaadjes.
- In Nederlandse recepten wordt vaak aangeraden een bouillonblokje bij het kookwater te doen of zelfs geadviseerd de prei en aardappel met (groente-) bouillon op te zetten.
- Om de soep minder korrelig te maken wordt aangeraden een eetlepel rijst of vermicelli mee te laten koken. Soms wordt een klein glas melk in plaats van de room toegevoegd, maar dan wordt deze vaak afgebonden met 15 gram aardappelmeel of maïzena.
- Ook wordt geadviseerd om een of twee tomaten in kleine stukjes de laatste vijf minuten mee te laten koken.
- Maar ook stukjes ham of uitgebakken spek worden bij deze soep gebruikt
Nederland kent meerdere typerende streekgerechten met prei en aardappel, zoals Brabantse preipol : https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/carnaval-wat-eet-men-dan-speciaal-in-brabant/
Ook Zeeuws Vlaanderen kent zo’n gerecht: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/preiprol-of-parreiprol/
Of dikke poorsoep uit Limburg: https://www.nederlands-dis.nl/soep/dikke-poorsoep-limburg/
In Vlaanderen kwam ik ook een preisoep tegen: Vlaamse Preisoep
Nodig:
- 1 kilo prei in ringetjes
- ½ kilo geschilde aardappel in blokjes
- 1 ui / 2 sjalotjes
- Wat olie / reuzel
- 5 liter groente bouillon
- Handvol tijm ( van takjes gestript)
- Peper en zout
- Room of boter
Voor deze soep wordt de prei en fijngesneden ui of sjalot eerst bruin gebakken. Dan de tijm en wat peper erbij. Even doorstoven dan de aardappel en bouillon erbij. Zeker 35 minuten doorkoken. Passeren door een zeef of een staafmixer gebruiken. Op smaak met peper en zout.
Bij het serveren room of boter door de soep. Als garnituur een paar ringetjes in boter aangebakken prei gebruiken.
Voor andere aardappelsoepen kijkt men op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-meerdere-variaties-op-aardappelsoep/
ALLE SOEPEN VAN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS