Gisteren op een wandeling grote stukken begroeid met klaverzuring tegen gekomen. Typische onderbegroeiing, zeg maar kruidlaag onder bomen. Familie Oxalidaceae ( oxalis wordt in potje als kamerplant in een soort met een bruin kleurvlak verkocht). Witte klaverzuring bloeit met mooie enkele witte bloemen. Bloeitijd vooral april & mei. Het is een lage kruipende plant. Maar nu bloeide deze al eind maart.
Klaverzuring is eetbaar, men kan deze plant van maart tot in de zomer oogsten. Het blad heeft een aangename pittige smaak. Licht zuur. Kan zowel rauw als gesmoord gegeten worden. Ook als kruid te gebruiken zowel in sla-gerechten als in tomatengerechten, zoals in tomatensaus. Het smaakt een beetje als jonge zuringblaadjes – nu is die plant bijna overal in overvloed aanwezig. Dus zou ik dan de fragiele klaverzuring laten staan. Of slechts enkele plukken en die zichtbaar in een gerecht ( dus dan niet gestoofd of anders warm verwerkt) benutten. Zoals in een mooie “wild-pluk” sla.
TOMATENSALADE MET KLAVERZURING & ZONNEPITTEN
- 6 rijpe pruimtomaten
- ½ kommetje klaverzuring blaadjes
- 10 bloemetjes van de klaverzuring
- 2 eetlepels zonnebloemzaden
- ½ rood uitjes
- 4 blaadjes daslook of ½ teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel wijnazijn
- ½ theelepel honing
- ½ theelepel grove mosterd
- Peper en zout
Snij de tomaten in vieren en haal de pitjes eruit. Was de blaadjes en haal de steeltje eraf. Meng die door elkaar. Snij de rode ui zeer fijn en knip de blaadjes daslook in reepjes. Meng dit alles de rest.
Maak een dressing van azijn, olie, honing, mosterd en peper en zout. Meng dat door de salade.
Rooster de zonnebloemzaden licht bruin en strooi erover. Garneer met de klaverzuring bloemetjes.
KLAVERZURINGSOEP ( alleen klaarmaken als er erg veel staan)
Drie handen vol klaverzuring verzamelen. Maar slimmer is dus drie handen vol jonge zuringblaadjes te plukken en enkele klaverzuring als laatste garnering gebruiken. Wassen en heel fijn snijden.
In een soeppan een klont boter smelten en de (klaver)zuring hierin smoren op een laag vuurtje.
Voeg 6/10 liter groente-bouillon toe en kook dit alles nog steeds op een laag vuur een minuut of 10.
Rooster in tussen 3 witte boterhammen in blokjes in een pan met wat boter of olijfolie bruin.
Roer in een kommetje 2 eidooiers met appelazijn en een scheutje melk los. Voeg dat bij de gare soep en bindt deze hiermee, terwijl men blijft roeren. Wel warm houden , maar niet meer laten koken.
Verdeel de broodstukjes over soepkommen en giet de soep erover.
BASIS RECEPT groente bouillon op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/