HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NOSTALGIE: CHOCOLADEBOTER ?!

choba

CHOBA WIE KENT HET NOG ?

Wie kent die pakjes Choba niet, die vroeger net zoals echte boter in zilverpapier ( maar wel van een andere kwaliteit) verkocht werd. Vanaf vlak na de tweede wereldoorlog produceerde Brinkers chocoladeboter, omdat er veel te weinig te verdienen was aan margarine. Het was een soort margarine met cacao. Maar net als bij margarine zijn de dierlijke vetten in de loop der  tijd vervangen door plantaardige. En kwamen er steeds meer toevoegingen in. Het is alleen in bepaalde delen van Duitsland en natuurlijk in Nederland te koop.

Als kind vond ik het niet lekker, maar heel veel vriendjes van me waren er totaal verslingerd aan. Maar in die tijd mochten de meeste kinderen niet meer dan één boterham daarmee per maaltijd.

Tegenwoordig wordt Choba weer aangeboden in de supermarkt, maar het is met z’n tijd meegegaan het zit nu in een kuipje. Naar de samenstelling moet je echt niet kijken want dan mag je kind er zelfs geen enkele boterham ermee eten. En of het lekker is, wil ik  echt niet uitproberen.

Nu is een van onze dochters totaal dol op alles wat chocolade of cacao bevat. Daarom nu een recept om zelf echte “chocoladeboter” te maken. En het is zelfs lekker en bevat daarvoor niets chemisch.

Zelfgemaakte chocoladeboter

  • 125 gram roomboter ( zo je wilt biologische)
  • 3 theelepels cacaopoeder ( waar je ook echte ouderwetse chocolademelk mee kan maken).
  • 2 theelepels vloeibare honing
  • ½  theelepel gemalen vanille( er zijn tegenwoordig zelfs molentjes voor) maar vanillepoeder uit een potje smaakt ook lekker
  • snufje fijn zeezout

Doe alles in een mengbeker, met een staafmixer fijn malen en mengen. In een pot bewaren.

choba 1\

 

BROODBELEG: ECHTE BOTERHAMMEN  –  NEDERLANDS DIS 

Met dank aan de hippe vegetarier

Met dank aan de hippe vegetarier

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>