HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BOWL OP EEN RUSTIGE ZONNIGE ZOMERSE DAG

terras

Op zondagen als Pinksteren en Vader- en Moederdag moet ik altijd terugdenken aan hoe wij bij ons thuis zo’n soms zonnige vrije dag doorbrachten. Zondag op vaderdag was het zo’n super zomerse dag, die vroeger bij ons thuis in alle rust werd doorgebracht.

Het terras achter het huis werd dan klaargemaakt met kussens en zelfs een tafelkleed over de licht blauw geschilderde buitentafel.

Midden op het tafelkleed werd een grote glazen schaal neergezet met glazen met een oor er rond om heen. Een grote vaas met bloemen zo uit onze tuin of het veld naast ons huis geplukt stond er naast. Met genoegen kon ik dan daar op de bank zitten kijken naar de verzamelde voorjaarskleuren.

vaas bloemen

Maar dat mijmeren duurde nooit zo lang, want ook ik werd aan het werk gezet. Meestal bestond mijn taak erin om in de moestuin langs de bessenstruiken rijpe bessen te verzamelen, aardbeien af te knippen en als ze er al waren ook nog wat frambozen mee te nemen. Die moest ik vervolgens in een vergiet wassen en de aardbeien met een mesje in tweeën snijden.

In tussen had iemand anders al citroenschijven in de schaal gelegd en daar ging dan mijn fruit bij.

Dan kwam meestal mijn vader uit de kelder met een pot geweckte vruchten ( meestal morellen) en twee flessen wijn. De weckpot werd in de keuken opengemaakt, want dat wilde soms helemaal niet. Het rubber ging gewoonlijk in flarden en men moest vaak veel wikken om de inhoud beschikbaar te krijgen. Uiteindelijk lag ook deze inhoud met sap en al in de schaal. Dan goot mijn vader de eerste fles witte wijn erbij ( meestal een witte uit Duitsland) en dan knalde de kurk van de volgende fles , want dat was steevast een fles met bubbels. ( wij noemden dat champagne, maar dat was het waarschijnlijk zeker niet. Wat het wel was ben ik nooit achter gekomen, want de flessen hadden geen etiket. Maar ze zagen er wel als echte champagne  uit). Deze bowl was onze drank die middag, maar we moesten wel van onze ouders rustig aan doen.

bowl aardbei bloemen

In de loop van de middag werd de bowl steeds aangevuld. Mijn vader’s verdere bijdrage bestond uit alle bloemen uit zijn tuin en de directe omgeving van ons huis, waarvan hij wist dat ze eetbaar waren toe te voegen. Na elke wandeling kwam er weer een hand bij.

Bloemen van vlier

vlierbloesem

bloemen van bernagie of komkommerkruid

borago

bloemen van dovenetel

paarse dovenetel bloem 1

van meizoentjes

meizoentje blad en bloem

van goudsbloem

goudsbloem 10 mei 2015

van rozen

SONY DSC

hondsroos

en andere wilde bloemen als bijvoorbeeld pinksterbloemen en sleutelbloemen.

 

ZONNIGE BOWL

Recept Bowl: 1 kilo vruchten, maar beperk je tot een of twee soorten, dat is vaak veel lekkerder.

Sommige mensen bestrooien de vruchten dan met veel suiker, doe dan niet want dat is zonde voor de smaak van de bowl. Voeg hierbij een fles witte wijn ( Grune Veltliner) en een fles mousserende wijn. Wat schijfjes citroen en bijvoorbeeld schermen vlierbloesem als decoratie en extra smaak)

bowl

 

RUSTIG GENIETEN: NEDERLANDS DIS

eetbare bloemen lente 1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>