En nu komt de tijd om van brandnetel een simpel een lekker drankje maken…sommigen noemen het bier, maar het wordt een verfrissende, lichte schuimende drank bij mij.
Maak dit wel voordat de brandnetels gaan bloeien. Dus van nu is de tijd hiervoor.
Al zeer lang werd licht alcoholhoudende drank in het voorjaar gemaakt. De jonge uitlopers van heel veel “wilde”planten werden hiervoor gebruikt als klaver, meizoentjes, dovenetel, paardenbloem, zevenblad en natuurlijk ook brandnetel. Elke familie en buurt had weer daar hun eigen recepten voor. Bij ons is die traditie vrijwel verdwenen, maar via vooral het platteland van Engeland, Ierland, Duitsland, Scandinavië en Frankrijk zijn dit soort dranken met hun recept hier weer terug gekomen.
BRANDNETELDRANK
Nodig:
- 1 of 2 grote pannen en/of container ( bijvoorbeeld 2de hands zuurkoolvat van minimaal 15 liter)
- 30 beugelflesjes van ½ liter
- ( schaar, handschoenen, schuimspaan, 2 grote neteldoeken of keukendoeken of oud ( wel gewassen vitrage), zeef, trechter en veel zin)
En
- 12 liter water
- 5 mandjes vol brandnetel stengels met blad ( zo’n ruim honderd stuks of meer). Er mag gerust wat zevenblad of dovenetel door gemengd zitten.
- 1 ½ kilo tot 2 kilo rietsuiker
- 50 gram citroenzuur of wijnsteenzuur ( of het helft aan appelzuur)
- 2 zakjes droge gist of zakje wijn- of biergist
- (eventueel wijngistzout)
- ( eventueel 1 onbehandelde citroen in schijfjes)
- ( eventueel 1 kopje koude zwarte thee – voor looizuur en zo)
Ik pluk eerst natuurlijk het liefst in de morgen mijn mandjes vol met brandnetel uitlopers ( mogen best 30 cm. zijn). Spoel de brandnetel even onder stromend water. Kook dan de bladeren in twee grote pannen met samen ruim 12 liter water gedurende zeker een kwartier. Voeg dan aan het kookwater 1 1/2 tot 2 kilo suiker toe en roer dit tot het opgelost is. In Ierland voegt men er dan 50 gram wijnsteenzuur bij , als ik dat niet kon krijgen of had, heb ik ook wel 50 gram citroenzuur gebruikt en in alle gevallen gist. Je moet het zure poeder en de gist pas toevoegen als het vocht lauw aanvoelt. Dua laat het eerst rustig afkoelen. Dek de pannen af of giet het in een gistingsvat en laat zeker een hele dag ( dus 24 uur) op een niet te koele plek, maar zeker niet in de zon afgedekt met een doek staan. Laat het vervolgens zeker 4 dagen op een wat koelere plek verdere fermenteren. Schep met een schuim-spaan wel het schuim er regelmatig af en roer natuurlijk soms de pannen goed door. Wel steeds weer afdekken. Dan de vloeistof zeven ( zeef met neteldoek of iets vergelijkbaars) en bottelen in flessen, met een kurk en dan vastgebonden koel in je kelder of zo in het donker wegzetten.( ik gebruik meestal oude (beugel-)bierflessen en/of kroonkurken)
Niet te lang bewaren Een week of vier later is het nog lekker, maar vaak drink ik er al veel eerder van. Het is in feite een drankje dat in een week klaar kan zijn. In een groot glas met ijs en een blaadje watermunt smaakt het heerlijk.
UIT DE NATUUR IN MIJN GLAS : NEDERLANDS DIS
Dank je voor het recept. Leuk naast mn ‘bierboek’. Naast brandnetelthee, ga ik dit jaar dit eens proberen.
Wanneer moet je het zeven? Staat niet in de tekst vermeld
Hoi Isabel,
voor mij is duidelijk dat men voor het bottelen , moet zeven. Maar ik heb jet aan de tekst toegevoegd.
Mijn dank voor de reactie. Ik verwacht dat het zo helderder voor iedereen is.
paul hoftijzer
Kan je ipv gist ook waterkefir gebruiken?
Anneleen,
ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar probeer het zelf met bv een liter.
Succes, paul hoftijzer
ps ik ben benieuwd of het werkt!?
Heerlijk! Ik heb het alsnog, vond het nog iets te zoet, wat langer laten fermenteren. Dank voor het recept! Groet, Anja