HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KAASJESKRUIDSOEP en meer UIT DE NATUUR OF JE TUIN     

groot kaasjeskruid

groot kaasjeskruid

Groot en klein kaasjeskruid horen tot dezelfde familie als de lindebomen. In eerste instantie is dat niet zo voor de hand liggend, maar als je goed naar deze planten kijkt is het toch wel duidelijk. Ook de linde kent een afgeplatte vrucht die erg op een kaas lijkt. Kinderen schijnen al deze “kaasáchtige vruchten erg lekker te vinden. Dus de familie en ook enkele planten heten niet voor niets naar die kaasjes. Ook het jong blad van vele planten uit deze familie is eetbaar en van de bloemen kan men gewoonlijk lekkere thee zetten.

Medisch

Ook hier zijn veel parallellen. Net zoals bij stokroos, hibiscus ( ook uit dezelfde plantenfamilie) bevat kaasjeskruid, zowel groot als klein veel slijmstoffen. Deze zijn werkzaam bij niet goed werkende ademhaling en als gorgel- of mondwater.  Thee en andere aftreksels werken verzachtend, ontsmettend en ontstekingwerend. Bijvoorbeeld gebruikt bij oog- en oorontstekingen, steenpuisten en andere abcessen en etterende wonden.

Met melk werd de plant gebruikt bij bronchitis en een afkooksel bij darmslijmvliesontstekingen.

EETBAAR

Men kan de bladeren en jonge spruiten beter voor de bloei verzamelen. De bloemen kan men bij droog weer van juni tot in de herfst oogsten.

Hoe ziet groot kaasjeskruid eruit:

groot kaasjeskruid

Groot Kaasjeskruid is een algemeen veel voorkomende overblijvende plant. Vooral te vinden langs akkers en langs paden, wegen en dijken. Het bloeit met grote blauwachtig roze bloemen met 5 bloemblaadjes die elk drie donkere lengtestrepen hebben. De kaasvormige vrucht bevat meerdere eenzadige vruchtdeeltjes. De vrucht valt als het rijp is in die deeltjes uit elkaar. De bloemen bloeien van juni tot september. De plant kan wel 80 cm. groot worden en heeft stelen die behaard zijn en zijn met merg gevuld.

Klein Kaasjeskruid wordt half zo hoog en heeft kleinere roze of witte bloemen en vormt vergelijkbare kaasvormige vruchten.

WAT TE GEBRUIKEN

De jonge bladeren en uitlopers kan men in een salade gebruiken, maar ook net als spinazie stoven.

 

De bloemen worden gebruikt om thee van de zetten. De bloemen zijn goed te drogen.

KAASJESKRUIDSOEP

( de soep lijkt erg op de traditionele Egyptische Molokhia-soep, dat meestal van een soort spinazie, vlees- of kippenbouillon, koriander en knoflook wordt gemaakt en met vers brood wordt gegeten)

  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 350 gram kaasjeskruidbladeren en jonge uitlopers
  • Wat olijfolie of raapolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel gemalen koriander
  • Beetje sambal
  • Wat prei, wortel en eventueel ui
  • Zout

Gebruik alleen jonge bladeren en uitlopers. Was de bladeren en hak ze fijn.

Snij de ui, prei en wortel fijn. Zet de bouillon op met deze groente en laat alles 10 minuten doortrekken. Voeg dan de bladeren van het kaasjeskruid toe en laat alles nogmaals 10 minuten zachtjes koken.

Bak in tussen in een pan met dikke bodem in wat olie de plat geslagen knoflook aan, voeg hier de sambal en koriander bij en roer dit tot een soort pasta. Voeg naar smaak eventueel wat zout erbij.  kaasjeskruidsoep

Voeg deze pasta bij de soep en laat alles nog een kleine 5 minuten koken. Gelijk serveren met boerenbrood en zoute boter.

GENIETEN VAN DE NATUUR & DE TUIN : NEDERLANDS DIS

 

mandje kruiden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>