HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PINKSTERBLOEM beperkt gebruiken in bijvoorbeeld een salade UIT DE NATUUR

groene-pinksterbloemsalade

Pinksterbloem groeit en bloeit nu uitbundig langs de oever van het beekje dat we op onze wandeling overstaken. Het is een 30 tot 50 centimeter hoge plant met een vrijwel kale stengel en een enkel gevederd blad. Aan de voet heeft de pinksterbloem een rozet van rondachtige bladeren. Het komt algemeen veel voor langs sloten en weilanden ( en in duindalen).

Omdat Pinksterbloem een waardplant is voor een aantal bijzondere vlinders en andere insecten moet men alleen daar pinksterbloemen plukken, waar er erg veel staan. Pluk er ook maar enkele, maar voor onderstaande gerechten heb ik ook niet erg veel nodig. pinksterbloem 2

Het heeft bleekpaarse, roze of zelfs bijna witte bloemen met lange kroonblaadjes. Het is familie van de kruisbloemigen.

PINKSTERBLOEM 1

Net zoals vele koolsoorten en bijvoorbeeld waterkers bevat pinksterbloem een etherische olie, die haar de specifieke scherpe smaak geeft.

De bloemen verwelken snel dus je moet ze kort voor het eten plukken en dan gelijk bij voorkeur in een salade verwerken.

Vroeger werd pinksterbloem tegen scheurbuik, trage stofwisseling en als urinedrijvend middel gebruikt.

Naast de bloemen kan men de jonge tere bladeren en stengelknopen liefst voor de bloei rauw in salades gebruiken.

  • Het is te verwisselen met bittere veldkers {al hoewel die plant uiterst zeldzaam is en die vergelijkbare witte bloemen, maar wel met paarse helmhokken heeft }. Maar die plant is ook eetbaar, maar de bittere smaak is nog uitgesprokener.

    Bittere Veldkers

    Bittere Veldkers

De smaak van pinksterbloemen smaakt erg lekker in een dressing voor aardappel/haringsalade.

AARDAPPEL-HARING-PINKSTERBLOEM SALADE

Dressing: 3 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn, peper en zout, wat zoete mosterd en een handvol pinksterbloemen een klein uur laten doortrekken.

Salade: 3 gekookte aardappels in schijfjes, 2 zoetzure augurk in plakjes, 1 zacht zure appel in schijfjes op een bedje van verse paardenbloemblaadjes. Dan de dressing erover verdelen en garneren met 3  haringen. Trouwens warm gerookte haring smaakt hier ook goed bij. Nog wat verse bloemetjes als garnering op zijn laatst toevoegen. Met vers brood ervan genieten.

  • Deze pinksterbloemdressing is ook voor andere gerookte vis zoals forel en zalm te gebruiken

pinksterbloem 3

AARDAPPELPUREEBALLETJES MET PINKSTERBLOEMEN.

½ kilo bloemige aardappels met wat water gaar koken. Met wat boter en room en peper en zout tot een stevige puree maken. Twee handen vol pinksterbloemen met steel en al heel fijn hakken en dit door de puree mengen en als het lauw warm is er nog twee eieren en wat bloem door heen mengen.

Vorm hier stevige balletjes van, die men of in bouillon gaar kan koken en met traditionele zure eierensaus kan eten. Of men kan de balletjes door de paneermeel rollen en dan in de frituur mooi bruin bakken en bijvoorbeeld met een zachte knoflooksaus serveren.

gefrituurde aardappelpureeballetjes

zure eiersaus

 

Met Pinksterbloemen is een lekkere saus voor bij gepocheerde vis te maken.

PINKSTERBLOEMSAUS

Maak een saus van 1 eetlepel boter, 1 eetlepel bloem, wat court-bouillon van de vis, een klein glaasje droge witte wijn ( en eventueel wat room).

Smelt de boter in een sauspan, voeg als de boter bruist, maar nog niet kleurt de bloem erbij. Goed roeren en even laten doorwarmen. Dan wat koude wijn en daarna de ook koude court-bouillon erbij.

De saus even doorkoken tot de bloem gaar is en egaal gebonden is. Naar smaak dan eventueel wat room toevoegen en twee  handenvol pinksterbloemen met steel en blaadjes , die je heel fijngehakt hebt. Laat de saus 10 minuten op een zacht vuur trekken. Dan de saus eventueel zeven en op smaak maken met cayennepeper en wat zout. Strooi bij het serveren er wat verse pinksterbloemen over.

Court-bouillon en vis blancheren: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/

forel in de pan

ALLE SMAKEN ZO IN DE NATUUR :NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>