HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEMBERCAKE  en CAKEDEEG      TRADITIONEEL GEBAK

 

Verse en gedroogde gember

Verse en gedroogde gember

Gember zowel gedroogd als gekonfijt  wordt al zeer lang in onze keuken gebruikt.

Gekonfijte Gember

Gekonfijte Gember

 

In veel kruid- of ontbijtkoek zat traditioneel gember bij de ingrediënten. Neem bijvoorbeeld Fryske Krudkoeke (http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/fryske-krudkoeke/) waar naast gekonfijte sinaasappel en sukade er een redelijk hand gekonfijte gember door gemengd wordt. Wel wordt er bij verteld dat de koek door de vulling zo duur was, dat alleen rijke boeren zich dit op ander dagen dan op zondag konden permitteren.

kruidkoek, zelfgebakken

Ondanks dat er mensen zijn die de smaak van gember niet waarderen, is er altijd met gember gekookt en vooral gebakken.  Gembercake was in de jaren na de tweede wereldoorlog een gebak dat door velen thuis werd  gebakken.

GEMBERCAKE

 • 200 gram boter ( kamertemperatuur)
 • 180 gram suiker ( mag ook donkere basterd suiker zijn)
 • 200 gram bloem of 180 gram bloem en 20 gram maïzena of aardappelmeel
 • 3 middelmaat eieren
 • 3 eetlepels gemberstroop ( soms honing)
 • 100 gram klein gesneden gekonfijte gemberbolletjesgemberbolletjes
 • Wat zout
 • Vanillesuiker ( een zakje “echte” of zelfgemaakte)

De boter met de suiker, gemberstroop tot een crème mixen.  Dan een voor een de eieren er door mengen. Pas een volgend ei  toevoegen als het helemaal is opgenomen. Zijn alle eieren opgenomen, het beslag nog een tijdje doorkloppen. Zeef de bloem ( met of zonder de zetmeel) en voeg het samen met de zout en de vanillesuiker bij het beslag. Blijf even doorkloppen tot het een luchtig geheel is geworden.

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C.

Vermeng de fijn gesneden gember door het deeg. De cakevorm invetten. Eventueel een met boter bestreken velletje vetvrij-papier op de bodem van de vorm leggen.  Het cake-beslag er in gieten.

Het rooster zo laag mogelijk in de oven plaatsen en de cake-vorm er in schuiven.  Bakken tot de cake gaar en licht gekleurd is. Baktijd van 5 kwartier tot 1 ½ uur. Met een satéprikker uitproberen of de cake van binnen gaar is.

De cake even uit de oven laten afkoelen. Dan wordt deze een stuk steviger. Daarna uit de vorm  en op een rooster laten afkoelen.gembercake 3

 • Men kan ook nog extra specerijen toevoegen: kaneel, kruidnagel en nootmuskaat en zelfs kardemon smaakt er lekker door. Ook koekkruiden kan men er bij voegen.

gember cake 2

 • Doordat er in deze cake veel eieren worden gebruikt hoeft men geen bakpoeder toe te voegen. Ook is het niet nodig om zelfrijzend bakmeel hiervoor te gebruiken. Ook kant-en-klaar bakmengsels voor cake zijn in feite onnodig. Met gewone (goedkope) bloem en eieren maakt men de mooiste cake.

CAKEDEEG

Het deeg waarmee deze cake is gebakken valt onder de cakedegen. Dit is een veel gebruikte deegsoort in onze keuken.

Cakedeeg bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • Bloem met of zonder extra zetmeel
 • Boter of margarine ( waarbij men beter roomboter kan gebruiken , omdat dat de smaak van de cake verbeterd)
 • Suiker: gewone (riet-)suiker kan gebruikt worden omdat het deeg voldoende vocht bevat de suiker op te lossen
 • Eieren en zout

Standaard verhouding 100 gram bloem, 100 gram suiker, 100 gram boter en 100 gram eieren ( dus 2 eieren van gemiddeld 50 gram) en een snufje zout ( 2 gram maximaal per 100 gram bloem).cakebeslag

Ei maakt het deeg luchtig. Men kan 1 ei door bakpoeder vervangen maar dan moet men per ei wel 50 cc vocht en 3 gram bakpoeder toevoegen.

Vanille (-suiker), citroenrasp en wat citroensap bevorderen de smaak.

Bij chocolade cake vervangt met 25 gram boter door 25 gram cacaopoeder(gebruik altijd wel niet-ontvette cacaopoeder als men intense chocoladesmaak wilt) .

Andere cake-recepten : http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/gebak-ouderwetse-cake/

Bakker Rien bakt cake's

Bakker Rien bakt cake’s

 

TRADITIONELE GEBAK RECEPTEN : NEDERLANDS DIS

gember cake

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>