Toen we vroeger in Limburg in Sittard woonden hadden we buren die zich met het hele gezin vol vreugde storten in het vieren van carnaval. Ik was toen een jong schattig maar eigenwijs ventje, die vaak bij deze buren op bezoek ging. Want onze buurvrouw vond het heerlijk mij vol te stoppen met al wat zij aan lekkers kookte en bakte. En omdat ik er toen al dol op was, liet ik deze kansen nooit aan me voorbij gaan.
Onze buurvrouw kookte heel andere zaken dan wat wij bij ons thuis aten. Bij haar zag ik voor het eerst in mijn leven maggi bouillonblokjes.
Voor de carnavalstijd maakte zij altijd Limburgs zuurvlees. Zij maakte “zoervleisj” van runderlappen in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm. gesneden. Deze familie hadden ook voorouders uit Italië, die om het in verhouding goed betaalde werk als mijnwerker naar Limburg waren gekomen. Dus gebruikten zij onder andere knoflook en citroensap voor het zuurvlees. En bakten zij alles aan met olijfolie. Ook tijm werd daar door het zuurvlees gestrooid. En natuurlijk ook maggi-blokjes.
ZOERVLEISJ ( Limburgs zuurvlees, recept uit Sittard eind jaren vijftig vorige eeuw)
Wat ging er in:
- 1 kilo runderlepkes
- 2 unne, groof gesnooje
- 2 knoflouk
- 2 tot 3 tasse setroenesaap of azien
- 2 tot 3 tasse wien
- 4 groffelsnegel
- 1 lawweleerblaad
- 1- 2 eetlepel(s) appelesjroep
- 3 sjijve peperkook
- 2 theelepelkes sókker
- 10 peperbölkes
- 2 steke sjmant of 2 eetleleps aolie
- get zaajt, get tiem en get peper
En dan stond het na het aanbakken, de hele dag te stoven op een petroleumstel in de bijkeuken. Als laatste werd er verkruimeld oud brood door gedaan om het zuurvlees te binden.
Met carnaval werden er geen frietjes gebakken, maar sneed men grote plakken boerenbrood af om erbij te eten.
Een ander recept voor zuurvlees staat op Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/zuurvlees-limburg/
- Voor een ander lekker Limburgs stoofgerecht – Wille Haas https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rundvlees-schouder-nek-of-bil-baklap/