HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOSSELEN uit OOSTENDE

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.
oostende aan zee

OOSTENDE probeert zich duidelijk als stad aan zee te profileren. In Oostende kan men goed winkelen: “…..Oostende biedt voor elk wat wils: van de gekende ketens tot de exclusievere boetieks. Wie tussen het winkelen door even wil uitrusten, kan terecht in één van de koffiehuisjes of tearooms in het stadscentrum. Bovendien zijn in Oostende de winkels open op zondag (altijd!)……”

En natuurlijk heeft Oostende een rijk verleden, dat men bijna overal in de stad goed heeft weggestopt en wat men vooral kan zien zijn heel veel saaie blokken met huizen en appartementen voor toeristen.

In Oostende zit muziek en men heeft aandacht voor kunst(en). Oostende heeft een breed aanbod aan restaurants en leuke plekken om te eten, van goede Noordzeevis en mosselen, tot heerlijke wafels en koffie.

oostende AAN ZEE 1

MOSSELEN op OOSTENDSE MANIER

  • 4 kilo mosselen
  • 200 gram roomboter
  • 2 ui
  • Fles droge witte wijn
  • Peterselie
  • Ruim bloem
  • 3 eidooiers
  • 1 ½ citroen
  • Paneermeel
  • Peper, zout

Mosselen goed schoonmaken, wassen ,goed spoelen, uit laten lekken. Giet in een royale pan de halve fles wijn en een bodempje water. Breng aan de kook. Voeg hier de mosselen bij. Sluit de pan met een deksel en verwarmde pan op een hoog vuur.  Schep de mosselen om. Als ze allemaal geopend zijn schep men de schelpen uit het vocht en doe ze in een grote vuurvaste schaal. Beter is dan de mosselen uit de schelpen te halen en van de mosselschelpen een schelp eraf te halen en de mosselen los in de schelpen verdeeld in de ovenschaal te leggen.

gegratineerde mosselen

Smelt in een sauspan 75 gram boter en fruit daarmee de fijngesneden ui goed aan , maar beter niet te veel kleuren. Is de ui zacht voeg dat de rest van de wijn, de fijngesneden of geknipte peterselie en wat peper erbij. 10 minuten afgedekt laten doorstoven. Meng nu de rest van de boter met ongeveer dezelfde hoeveelheid bloem. Voeg dit bij de sauspan en roer alles tot een mooie gladde saus. Klop de eidooiers los ( voeg er eventueel wat room door) en bindt al  roerend hiermee de saus nog meer.  Maak de saus op smaak met peper, citroensap, ( wat sambal of cayennepeper) en eventueel wat zout.  Bestrooi de schaal met mosselen met paneermeel. Giet er de saus over. De rest van de boter in klontjes erover verdelen en een minuut of zes in een warme oven, zodat de bovenzijde een mooi goud kostje heeft.

Gegratineerde mosselen 1

Heerlijk met zelfgesneden frieten of vers brood.

GENIETEN ook aan de Vlaamse KUST : NEDERLANDS DIS

Zo zag de schilder Ensor zijn Oostende

Zo zag de schilder Ensor zijn Oostende

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>