HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

“FRIET MET” ALLEEN TEGENWOORDIG VOOR HOOGBEJAARDEN EN KINDEREN…..?

frietkot

Een Frietje of Patatje met is voor frieteters in Nederland blijkbaar bijna een gepasseerd station. Dat is alleen voor rollator-duwers en jonge kinderen. Nu vind ik vaak de fritessaus bij vele frietuitbaters niet zo lekker, maar met een goede licht zure mayonaise vind ik net gebakken frites het lekkerste.  Een medewerker van een snackkraam moet tegenwoordig een breed assortiment aan frietvariaties kennen om een beetje te kunnen meetellen en nog cool te zijn. Op z’n minst moet daarnaast een echte frietkraam ook een eigen specialiteit hebben.  Patatje wietsaus van een jaar of wat geleden moet in die ontwikkeling geplaatst worden, maar ik betwijfel of dat nog ergens wordt aangeboden.friet met

In Nederland is bij een Patat met  het met in de vorm van de mayonaise al lang vervangen door fritessaus. Daarin is de olie voor een gedeelte vervangen door op een of andere manier gebonden water. En omdat men veronderstelt dat door minder olie dit gezonder is, is dat gemeengoed geworden en geaccepteerd. Maar in België zijn ze duidelijk smaakbewuster. Daar is een frietje met nog steeds met mayonaise. De Belgische mayonaise is trouwens wat frisser van smaak dan de traditionele Nederlandse (zoetere) mayonaise.

speciaal

Naast Patat met is Friet of Patat speciaal algemeen ingeburgerd. Deze friet wordt geserveerd met frietensaus, ketchup en fijngesneden rauwe ui. Voor ketchup wordt regelmatig currysaus  gebruikt.

Ook in België kent men een frietje speciaal, uiteraard dan met mayonaise.

friet pinda

Een patatje pinda  of frietje saté zijn vaak andere namen voor een friet met saté- of pindasaus.

Maar soms betekent een Friet saté een portie friet met een portie saté. Uiteraard wordt hier pindasaus over uit gegoten. De prijs ervan is een duidelijke indicatie van wat U dan kunt verwachten.

bak frites

 

ECHTE FRIETCULTUUR – NEDERLANDS DIS

patat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>