HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PIK-IN-HET-POTJE      WINTERSE ARMOEDE-KOST uit ZEELAND

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.
strand

Zeelandse kust

Net als vijfschaft uit Utrecht is `Pik in het Potje`  typerende winterkost. Gemaakt als er door vorst en de natte koude weinig eetbaars te oogsten was uit de moestuin in de winter. Er wordt  verteld dat de naam ontstaan is doordat iedereen met zijn vork stukjes gekookt ei uit de kookpot midden op tafel haalde.  De saus is oorspronkelijk gemaakt met reuzel. Het krijgt in de tegenwoordige tijd gemaakt met boter de smaak van beurre blanc. Daarmee geeft het smaak en smeuïgheid aan het gerecht.

PIK-in-‘t-Potje

aardappels in zak blauwe

Vroeger gebruikte men voor een stamppot voor 4 personen zeker 2 kilo aardappelen. Tegenwoordig hebben we vaak met ¾ kilo genoeg als we voor een gezin dit bereiden.
  • 1 kilo aardappels
  • Klein glas melk
  • 6 eieren
  • Zout en peper

Voor de botersaus:

  • 60 gram boter
  • 2 eieren
  • 2/3 eetlepel appelazijn

Kook de geschilde, in stukken gesneden aardappelen met een bodempje water met wat zout gaar.  Aardappel afgieten en met de melk ( wat lauw gemaakt) tot een puree stampen. Maak de puree met peper en zout op smaak.aardappelpuree

Kook intussen de eieren als ze tot de kook zijn gebracht zeker 7 minuten. Afgieten en in koud water laten schrikken. eieren-voor-de-saladeDan pellen en in stukjes snijden.

Schep de eieren door de puree.

Smelt dan de boter in een steelpan, brengt tot bijna 100 graden. Haal de boter van het vuur, even wat laten afkoelen. Dan al kloppend eerst het ene ei, dan de andere door de boter kloppen. Voeg dan de azijn naar smaak toe en wat zout en peper naar smaak.

  • Zelf maak ik de botersaus volgens de methode beurre blanc : In een steelpan met net zoveel azijn en net zoveel water of witte wijn of bier en wat peper en zout, kook ik dit in tot er nog maar weinig vocht over is. Dan haal ik de pan van het vuur en klop de eieren ( losgeklopt) er door, zodat er een schuimige saus ontstaat. Daar voeg ik de boter gesmolten of zacht op kamertemperatuur door en blijf kloppen tot er een mooie schuimige saus is ontstaan. In het begin kan men of wat ui-ringetjes, of wat zoete mosterd en/of honing bij de azijn met wijn of water voegen.

Giet de botersaus over de puree met eieren.pik in het potje

( wat kervelblaadje maken het gerecht lekkerder en aantrekkelijker).

TIP: Heerlijk als lunch of warme maaltijd met bijvoorbeeld warme tomaten uit de oven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>