HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CHARLOTTE VAN APPELEN EEN OUDERWETS NAGERECHT 

De praktijk van nooit bruikbaar eten weggooien, hoort in de traditie van de Lage Landen. Dat blijkt wel uit de beide gerechten die vandaag op Nederlands Dis staan.

Een mooi nagerecht van vroeger, dat meestal gemaakt kon worden van appels uit eigen tuin, die men op roosters of hooi te drogen had liggen. Vooral de appels die niet mooi droogden werden voor deze Charlotte-pudding gebruikt.  Daarnaast kon men voor dit gerecht oud overgebleven brood gebruiken. Ook met krentenbrood of wegge smaakt dit nagerecht erg lekker. Pas dan wel op dat de krenten in het brood niet te donker branden bij het bakken. Dus de vorm goed invetten en de oven niet te hoog zetten. Ook op 150 ⁰C  of au-bain-marie ( dus in een pan kokend water) kan men deze pudding garen.

CHARLOTTE MET APPELEN

 • 8 sneden oud wittebrood ( zonder korsten)
 • 6 tot 8 zacht zure appels

  goudrenet

  goudrenet

 • 40 gram krenten
 • 80 gram rietsuiker
 • 100 gram boter
 • 2 eetlepels abrikozen-moes of –jam ( mag ook een andere jam zijn)
 • 1 theelepel lepel kaneel
 • Heel weinig zout

Smelt 1/3 van de boter, maar maak deze niet echt warm. Kwast een puddingvorm in met boter en bekleed de bodem en de wanden met reepjes witbrood, die men van te voren met boter in kwast.vorm voor charlotte

Schil de appels, boor de klokhuizen er uit en snij ze in schijfjes. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak in de boter de appelschijven even snel bruin. Strooi op z’n laatst de suiker en heel weinig  zout over de appelschijven,zodat deze licht karameliseren. Dan gelijk van het vuur want het moet geen moes worden. Vermeng de appelschijven met de krenten, de kaneel en de jam of moes. Stapel de appelschijven in de puddingvorm. Dek de bovenzijde met nog wat wittebrood met boter toe.  In een oven op 175 ⁰C in ongeveer 45 minuten gaar bakken. Wordt de bovenzijde te warm deze afdekken met een stukje vetvrij-papier of aluminiumfolie met wat boter bestreken.

Laat de pudding even bekoelen en stort hem omgekeerd op een puddingschaal.

charlotte met appels 1Heel lekker met licht gesuikerde slagroom.

slagroom stijf geklopt

 

 • Ook met overgebleven stoofperen of half appels/half peren smaakt deze pudding erg lekker. Al gaargekookte stoofperen hoeft men natuurlijk niet in boter aan te garen. Voeg dan wel wat gesmolten boter bij de vruchten.

 

charlotte met peren

Dit recept is gebaseerd op een zeer oud recept onder andere te vinden in kookboeken uit de 19e eeuw .Het was in de jaren kort voor 1900 een erg goedkoop nagerecht dat toen ongeveer 10 cent ( we hadden toen een gulden in Nederland ) per portie kostte.

HEERLIJK VAN VROEGER : NEDERLANDS DIS

STUK CHARLOTTE MET APPELS

One response to “CHARLOTTE VAN APPELEN EEN OUDERWETS NAGERECHT ”

 1. sdf schreef:

  Excellent article. Keep posting such kind of information on your
  page. Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have performed a great job. I will certainly
  digg it and in my view suggest to my friends.

  I am confident they’ll be benefited from this web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>