HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TUTTI FRUTTI        OUDERWETS GEDROOGD FRUIT

tutti frutti compote

IEDEREEN kende vroeger wel tutti frutti, maar dat betekende nog niet dat wij dat zo vaak aten. Als kind vond ik het de eerste keer maar raar, dat pannetje achter op het houtfornuis in de keuken, die lang stond te sudderen in wat vocht. Toen ik een stukje appel op een onbewaakt moment uit de pan had gestolen, was ik verloren. Want het was echt erg lekker. Het was niet echt te zoet, maar gaf zoveel zonnewarmte en smaak. We aten het vaak bij griesmeelpudding. Alleen niet als mijn vader mee at, want voor hem kon men alleen vlierbessensaus of als dat er niet meer was bessensaus bij deze pudding eten. Dat was overigens voor mij geen probleem, want ik vond het mijn  taak om altijd stiekem tutti frutti voor te proeven.

tutti frutti

Tutti frutti is een mengeling van gedroogde vruchten. Het is een verbasterd Italiaans begrip Tutti I Frutti = al het fruit. In Tutti frutti zit hier vaak gedroogde pruim, abrikoos en appel. Maar in Amerika krijgt men diverse gesuikerde , licht gedroogde vruchten zoals kersen, rozijnen en ananas vaak gemengd met noten als men om tutti frutti vraagt. Vaak gebruikt als het basis ingrediënt voor Tutti Frutti ijs. Maar zelfs in België is de samenstelling van Tutti Frutti anders dan in Nederland. Vaak krijgt men dan gedroogde  vruchten als krenten, rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels en vijgen. Maar zowel in Nederland als België kookt men er nagerechten mee.

In India krijgt men voor tutti frutti een blik ingelegde rauwe papaja stukjes, vaak in zeer intense kleuren.

RECEPTEN

TUTTI FRUTTI MET VIJGEN

  • 1 zakje tutti frutti
  • 1 doosje gedroogde vijgen

gedroogde vijgen

  • Een fles troebele appelsap
  • pijpje kaneel
  • paar korrels zout

Laat de tutti frutti en de gedroogde vijgen in een afgesloten bak een nacht in de koelkast wellen in de appelsap. Breng de gewelde vruchten samen met de appelsap en het pijpje kaneel en nu ook weinig korrels zeezout aan de kook. Laat het op laag vuur een half uur doorkoken met de deksel op de pan. De vruchten zijn nu al heel lekker en kunnen zo al gegeten worden.tutti frutti geweekt

Maar lekkerder wordt het als je de gekookte vruchten met het vocht weer een nacht koel weg zet.

Geef deze tutti frutti in plaats van appelmoes bij de warme maaltijd.

Het is puur een heerlijk nagerecht, maar past ook bij griesmeelpudding, rijstpudding en zeker ook bij zelfgemaakte vanillevla of pudding.

  • Men kan in plaats van kaneel ook kardemom of pimentkorrels of wat fijngesneden verse gemberwortel toevoegen. Met de kardemon-zaadjes kan men sinaasappelrasp toevoegen en wat sinaasappel of citroensap bij de appelsap doen.
  • Men kan aan het eind van de kooktijd wat oranjebloesemwater voor de smaak en geur toevoegen.
  • In plaats van appelsap, kan men ook zoetere witte wijn gebruiken ( zoals een Zuid Franse Muscat uit het plaatsje Rivesaltes) , maar dan zou ik geen kaneel maar echte vanille erbij voegen.
  • Ook met koude (kruiden-) thee kan men tutti frutti weken en koken.

In oude kookboeken van rond 1900 komt TUTTI FRUTTI niet voor, wel natuurlijk de bereiding van gedoogde pruimen, peren , appels en abrikozen. Na de Tweede Wereld oorlog komen we overal tutti frutti maar meestal in combinatie met gemengde  gedroogde vruchten tegen.

 

Compote van gedroogde vruchten ( tutti frutti) ( recept uit rond 1950)

  • Abrikozen, prunellen, peren, vijgen, van elk 100 gram

gedroogde abrikozen

  • 150 gram Dadels

dadels 1

  • ¾ liter water

 

De vruchten in lauw water wassen. Het water aan de kook brengen, de vruchten erin doen en 24 uur laten weken. In de regel is de compote, die dus nagenoeg koud bereid is, voldoende zoet om zonder toevoeging van suiker gegeten te worden.

 

In vroeger tijd werden gedroogde vruchten heel vaak naast gedroogd ook nog door de suikerstroop gehaald, dus waren al zoeter. Dit zelfde gebeurt nog steeds wel, bijvoorbeeld bij reepjes en stukjes gedroogde kokos, die in kokosmelk met extra suiker zijn geweekt, voordat ze daarna gedroogd worden. Na het drogen van vruchten worden soms ook een conserveermiddel (E-nummers) toegevoegd. Dus goed op het etiket kijken.gedroogde kokosstukjes

 

  • PRUNEL = ( volgens een oud Nederlandsche Woordenboek) een kleine, fijne soort van, van schil en pit ontdane, gekonfijte, soms ook gedroogde pruim, veelal uit Zuid-Frankrijk, doch ook uit Italië en Duitschland afkomstig.prunel tekening oud

 

Het Haagse kookboek uit 1959 geeft ook een recept:

haagse kookboek

Gedroogde, gemengde vruchten ( Tutti Frutti).

  • 250 gram vruchten
  • Ruim ½ liter water
  • Suiker ( citroenschil)
  • Aardappelmeel

De vruchten wassen, 2 dagen weken in het water met suiker ( en citroenschil). Wanneer men de vruchten 2 dagen weekt, zullen pruimen en abrikozen geheel zacht zijn, terwijl perziken, appelen en peren waarschijnlijk nog vast zijn. Vindt men dit laatste bezwaarlijk, dan kookt men deze vruchten nog even.

Ongeweekte vruchten ongeveer ¾ uur koken. Naar verkiezing het nat binden met aangemengd aardappelmeel.

tutti frutti compote

Andere recepten met gedroogde vruchten, zoals

Stamppot uit Groningen : http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stamppot-gedroogde-appeltjes/

gedroogde appeltjes

gedroogde appeltjes

Of heerlijke Drentsche Proemkreuze  : http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pap-brij-12-proemkreuze-streekgerecht-drenthe/proemenkroeze

En lekkere watergruwel, waar op zijn minst gedroogde krenten en rozijnen in horen te zitten: http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/watergruwel/krentenbrij

 

LEKKER VAN VROEGER en NU : NEDERLANDS DIS

Prunellen aan de boom

Prunellen aan de boom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>