HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU   APRIL       ECOLOGISCH VEGETARISCH VOORJAARSMENU uit 1994

VELT

Het Handboek Ecologische Voeding geeft niet alleen gezonde eet-adviezen, ze leveren zelfs hele dagmenu’s. Samen met de opkomst van de natuurvoedingswinkels heeft deze ontwikkeling samen met biologische landbouw en veeteelt als tegenhanger van steeds meer industrieel geproduceerd voedsel veel invloed gehad op ons huidige eetpatroon en de veranderingen in ons denken over eten.

Voor de lente begint men met een

Ontbijt van MUSLI met yoghurt en aardbeien

Dan in de middag: brood met geitenkaas, veldsla en radijsjes

en als avondeten

VOORGERECHT:  BLOEMKOOLSOEP met BROCCOLI

HOOFDGERECHT:  GIERSTKROKETTEN, WILDE VOORJAARSSALADE, SOJAGRATIN

 

HET NAGERECHT:  AMANDELPUDDING

kan men zowel s-middags of wat later op de avond na het avondeten nuttigen.

TUSSENDOORTJES

Als tussendoortjes adviseert men: een dessert, noten en gedroogd fruit, vers fruit , een rijstwafel, een koek of een glaasje yoghurt of vruchtensap.

DRINKEN
Te drinken worden kruidenthee, granenkoffie, vruchtensap, groentesap, water, karnemelk of melk geadviseerd.kruidenthee

 

MUSLI

muesli als ontbijt

Kan men kopen of zelf bereiden. De basis bestaat uit graanvlokken waar men noten en zaden aan toevoegt. Dit geheel kan men eventueel roosteren ( uitgespreid op en bakplaat in de oven gedurende ongeveer 15 minuten op 150⁰C.)  Na het roosteren ken men ook gedroogde vruchten ( rozijnen, stukjes vijgen, abrikozen,…) Experimenteer om je eigen lekkere samenstelling te vinden. Boekweitkorrels ( geroosterd) en rijstvlokken geven bijvoorbeeld een lekker knapperig effect.

BLOEMKOOLSOEP MET BROCCOLI

bloemkoolbroccoli 1

Voor soepen gebruikt met in het Handboek voor Ecologische voeding het liefst zelfgemaakt groente bouillon.

Basis Bouillon

Neem ongeveer 1 kilo groente voor 1 ½ kilo bouillon. Snij preigroen, knolselderij en wortelen in stukjes. Hak de ui en (wortel-)peterselie grof. Voeg 2 teentjes look, een laurierblad, 1 koffielepel tijm ( of 3 takjes verse) en 1 koffielepel peperkorrels toe. Overgiet met water tot alles onderstaat. Laat ¾ uur op een zacht vuur trekken. Zeef de bouillon en druk de groente uit.

Overigens schrijft men ook:  “…….waar bij de ingrediënten “groentebouillon” staat, kan je volgens eigen voorkeur zelfgemaakte bouillon of een kant-en-klaar groentebouillonextract kiezen. Je kan ook sojapasta ( miso), sojasaus of (kruiden-)zout gebruiken. Voor de hoeveelheid moet je zelf wat experimenteren. Bij kant-en-klaar bouillonextract hangt de hoeveelheid af van het zoutgehalte en van de soort bouillon. Baseer je hiervoor op je eigen smaak. …”

Bloemkoolsoep met Broccoli

  • ½ bloemkool
  • 2 kleine struikjes broccoli
  • Handje kervel
  • ¼ liter (soja-)melk
  • Peper
  • Muskaatnoot
  • Groentebouillon maar smaak

Maak bloemkool en broccoli schoon. Kook of stoom de bloemkool. Kook of stoom de broccoli. Mix de bloemkool samen met 2 /10 liter water. Voeg heet water, bouillon, peper, muskaatnoot en melk bij de bloemkool. Verdeel de broccoli in hapklare tuiltjes en voeg ze bij de soep. Strooi in elk bord soep wat kervelblaadjes.bloemkoolsoep met broccoli

 

Basis bouillon van afsnijdsel groente: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/basisgroente-bouiilon/

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

Andere bloemkoolsoep: https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/bloemkool-met-deksaus-en-bloemkoolsoep-van-vroeger/

GIERSTKROKETTEN

gierst

Kook eerst de gierst gaar.

  • 2 koppen gierst
  • 3 koppen water
  • Snufje zout

Breng het water aan de kook. Voeg hier de gierst en eventueel een snuifje zout bij. Laat de gierst 5 minuten koken en vervolgens op een zacht vuur verder zwellen gedurende 10 tot 15 minuten. Rustig in de pan laten afkoelen.

KROKETTEN

  • 2 koppen gekookte gierst
  • 100 gram spinazie, zevenblad en/of zuring
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte boerenkaas of gruyèrekaas
  • 100 gram mozzarella ( blokje)
  • Eventueel 1 tot 2 eetlepels maïzena
  • Olie om in te frituren
  • Nootmuskaat
  • Peper, (kruiden-)zout

Blancheer de groente, laat ze uitlekken ( vang het vocht op voor een latere soep) en hak ze fijn. Meng de gierst met de groente, het ei, de geraspte kaas en de kruiden. Voeg eventueel wat maïzena toe om het mengsel steviger te maken. Maak je handen vochtig en rol kleine ronde kroketjes. Stop een stukje mozzarella in het midden. Verhit de olie en bak de kroketjes in de hete olie.gierstkroketjes

WILDE VOORJAARSSALADE

gemengde wilde pluksalade

Een wandeling het liefst in de ochtend levert je de kruidige ingrediënten voor deze salade.

  • 1 bosje raapstelen of 100 gram veldsla
  • 1 wortel
  • 1 handje vogelmuur
  • 8 paardenbloemblaadjes
  • 8 blaadjes zuring
  • 1 hand duizendblad
  • 1 hand look-zonder-look of daslook
  • 1 hand madeliefjes
  • 4 paardenbloemen
  • Voor de saus:2 eetlepels yoghurt op 2 eetlepels mayonaise

Meng de yoghurt met mayonaise.

Was de raapstelen of veldsla en de kruiden. Rasp de wortel. Meg alles luchtig door elkaar. Geef de saus er apart bij. Bestrooi de sla met de bloemetjes.

( eventueel wat peper en zout er over malen)

SOJAGRATIN

  • 120 gram sojabrokken
  • ½ kilo champignons
  • 1 ui
  • Klein glas (soja-)room
  • ½ eetlepel boter of olijfolie
  • 1 eetlepel gezeefd tarwemeel
  • Paneermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

    Gehakte Krulpeterselie

    Gehakte Krulpeterselie

  • Snufje tijm
  • Peper en (kruiden-)zout

Week de sojabrokken minstens 2 uur en laat ze vervolgens uitlekken. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Snipper de ui. Verwarm de olijfolie en bak de sojabrokjes en de ui op een matig vuur ( ongeveer 10 minuten). Kruid goed met zout en peper en een snuifje tijm. Voeg de champignons toe en laat nog 3 minuten bakken. Roer in een kopje het meel door de (soja-)room. Voeg dit roommengsel toe en laat het geheel nog enkele minuten verwarmen. Breng op smaak. Roer er van het vuur de peterselie door. Schep in een ovenschaal en bestrooi met paneermeel en enkele boterkrullen of ene weinig olie. Plaats nog 10 minuten ineen voorverwarmde oven op 180⁰C.

gratin met paddestoeltjes

Zet de laatste minuten de gril aan zodat het paneerlaagje bruint.

 

AMANDELPUDDING

amandelpudding met sinaassaus

  • 4 dl. ( soja) melk
  • 4 eetlepels maïzena ( of puddingpoeder)
  • 100 gram amandelpoeder ( fijn vermalen amandelen)
  • 2 eetlepels amandelsnippers
  • 1 tot 2 eetlepels zoetmiddel naar keuze
  • Sinaasappelschijfjes als garnering

Breng de melk tot koken. Houd een weinig achter, meng dat met de maïzena. Meng het papje bij de melk en breng al roerend aan de kook. Doorkoken tot de pudding gebonden is.  Rooster het fijne amandelmeel licht aan in een droge koekenpan. Meng dat met de pudding. Zoet de pudding. Verdeel de pudding over schaaltjes. Giet er wat van de sinaas-abrikozensaus over en versier het met licht geroosterde amandelsnippers.

Sinaas-Abrikozensaus

  • 2 gedroogde abrikozen
  • 1 groot glas sinaasappelsap

Week de abrikozen zeker 4 uur in de sinaasappelsap. Maak de abrikozen met een blender of iets dergelijks fijn in de sap. ( men kan de abrikozen ook door een zeef fijn wrijven met een houten lepel en dan met het sap weer mengen).

pudding met sinaasappelsaus

 

BRON: Handboek Ecologisch Voeding uitgegeven door VELT in 1994/ 1998 BERCHEM België.  Geschreven door DIANA LAUWERS

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

Velt tuinzaden vandaag de dag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>