HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

STAMPPOT met POSTELEIN / van een VERGETEN GROENTE

 

Postelein

Postelein hoort voor mijn gevoel bij de Nederlandse keuken. In mijn jeugd aten we vaak in de zomerperiode postelein. Mijn vader was er dol op. Het werd rauw in de sla en gekookt in stamppotten gegeten. Als kind moest ik eerst wennen aan de smaak, maar later vond ik deze groente erg lekker. Postelein smaakt van nature licht zuur en vrij zout.

Het is jammer dat het nu bijna een vergeten groente is geworden. Zeker omdat het een gezonde plant is met een erg lange eet-historie,

Postelein is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie  (Portulacaceae). De soort komt van nature voor van India tot aan het Midden oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname  en in Europa vooral in Griekenland, maar ook wel in Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar geteeld en gegeten.

Postelein is niet erg lang houdbaar, licht gekoeld gaat dat het beste. Voor gebruik snijdt men de worteltje van de plantjes af. Dat gaat het beste als de postelein nog in een bosje vastgebonden zitten. Dan de blaadjes voorzichtig wassen en hierbij niet te veel in de blaadjes te  knijpen of deze te kneuzen.  Omdat postelein net zoals rabarber en zuring oxaalzuur bevat, wordt aangeraden niet meer dan een keer per week een van deze producten te eten.

Met postelein kan je veel kanten op als of in de soep, in een salade en gestoofd of gekookt als groente. Zowel rauw als gekookt is postelein erg lekker.

Postelein stamppot.

  • 400 gram postelein
  • 1 kilo nieuwe aardappels ( geboend, in kleine blokjes gesneden)
  • 100 gram rauwe ham ( in kleine reepjes)
  • 25 gram walnoten (fijn gehakt)

walnoot 1

  • 1 zacht zure appel ( in kleine stukjes)
  • 50 gram oude brokkelkaas geraspt
oude brokkel kaas

oude brokkel kaas

  • Klontje boter
  • Peper en zout uit de molen
  • ¼ liter bouillon

Snij de worteltjes van de postelein. Was ze voorzichtig, uit laten lekken, fijn snijden.

Zet de aardappel op met de bouillon, kook 20 tot 25 minuten tot ze gaar zijn. Giet af. Voeg boter en de postelein bij de afgegoten aardappels. Even stoven, dan de rest van de ingrediënten erbij. Van het vuur af, vijf minuten laten staan.

postelein in een stamppot

VEGETARISCHE VERSIE: Hiervoor laat men de rauwe ham in reepjes achterwege. Men kan dan eventueel wat ringetjes rode ui mooi bruin bakken. stamppot postelein vege

Naast deze postelein die soms zomerpostelein wordt genoemd, bestaat er ook nog winterpostelein. Alleen is dit helemaal geen plant uit de posteleinfamilie :

https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/herfst-winter-groente-winterpostelein-als-salade/

salade winterpostelein

 

ALLE GROENTES : NEDERLANDS DIS

pureestamper

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>